PVV’er Bontes: partij is los zand

Louis Bontes, nummer vijf van de PVV, is eerste fractielid dat na verkiezingen van 2012 kritiek uit op Geert Wilders. „We moeten nu naar fase twee.”

Binnen de PVV is geen discussie mogelijk over de koers van de partij. Kamerleden durven niet te zeggen wat ze denken, omdat ze afhankelijk zijn van partijleider Geert Wilders. „Het is geen prettige omgeving.” Dat zegt PVV-Kamerlid Louis Bontes vandaag in een interview met NRC Handelsblad. Bontes is een belangrijke man binnen de PVV. Hij stond vijfde op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer, en was tot vorige week penningmeester in het fractiebestuur.

Volgens Bontes moet de PVV transparanter, professioneler en democratischer worden: „Ik vind het principieel onjuist dat één man de totale macht heeft. [...] Over wezenlijke dingen wordt bij ons nooit gesproken. Hoe zien we de toekomst, hoe besluiten we dingen?” Over inhoudelijke zaken praten Kamerleden wel mee, zegt Bontes. „Maar uiteindelijk beslist Geert over álles. Moties, Kamervragen, tv-optredens, echt alles.”

Bontes stapte vorige week uit het fractiebestuur. Hij was penningmeester van de fractie, maar wilde niet langer verantwoordelijk zijn voor de manier waarop Wilders fractiesubsidies inzet voor partijactiviteiten. Maar zijn onvrede reikt verder dan alleen de omgang met geld. De PVV is intussen vertegenwoordigd in alle provincies, Eerste én Tweede Kamer, Europarlement en de gemeenten Den Haag en Almere. Maar de partij is los zand, zegt Bontes. „Eigenlijk is er geen partij.” Volgens Bontes ontbreekt het de PVV daardoor aan de kracht om te groeien, en serieus een rol te spelen in het landsbestuur. Wilders reageerde niet op een verzoek om commentaar.

Voor de verkiezingen van september 2012 bekritiseerden enkele PVV’ers al de gang van zaken binnen de beweging. De bekendste is Hero Brinkman, die tevergeefs pleitte voor democratisering van de PVV. Alle critici verlieten uiteindelijk de partij. Bontes is sinds de verkiezingen het eerste Kamerlid dat openlijk kritiek uit. Hij wil steun verzamelen binnen de PVV om de partij toekomstbestendig te maken. Bontes is teleurgesteld dat de PVV volgend jaar niet aan meer raadsverkiezingen meedoet. Daarmee laat de partij haar kiezers in de steek, zegt het Kamerlid. Hij vindt dat de partij nu „naar fase twee” moet, maar Wilders houdt dat tegen.

Bij de vorige verkiezingen raakte de PVV negen van haar 24 zetels kwijt. Sindsdien voeren Wilders en zijn 14 fractiegenoten harde oppositie. Wilders wilde nooit interne democratie bij de PVV, om onrust binnen de partij te voorkomen. De paradox is nu dat juist het gebrek eraan regelmatig voor onrust zorgt.

    • Derk Stokmans