Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Miljoenenclaim tegen Binck

Gedupeerde beleggers geven Binckbank de schuld van hun verliezen in een piramidespel. Vanochtend maakte de internetbank bekend dat boze klanten twee claims van in totaal negen miljoen euro hebben ingediend. Volgens de klanten is de bank tekortgeschoten in haar zorgplicht.

„Een typisch piramidespel”, zo omschrijft de Wijchense advocaat René Sterk de zaak. Hij vertegenwoordigt vijftien beleggers die samen een claim van zes miljoen euro hebben ingediend. De overige drie miljoen euro wordt geëist door andere gedupeerden.

Spil in het piramidespel is de Brabantse beleggingsadviseur Rob van den B., die eerder deze maand werd gearresteerd. Sterks cliënten hebben bij Van den B., die hoge rendementen beloofde, bedragen van 10.000 euro tot 4,5 miljoen euro ingelegd. In de eerste maanden na de belegging ontvingen ze die rendementen ook, daarna bleef het stil. Ondertussen kocht Van den B. met het geld van zijn klanten Porsches, Ferrari’s en een villa met zwembad.

Het geld waarmee Van den B. aan de haal ging, stond op rekeningen bij Binckbank. Maar Van den B. beschikte niet over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en daarom zit Binckbank fout, aldus advocaat Sterk. „De wet schrijft duidelijk voor dat iemand alleen mag beleggen voor derden met een AFM-vergunning.” Dat had Binckbank moeten en kunnen weten, vindt de advocaat. „Meneer heeft een strafblad van hier tot Tokio. Dat zie je meteen als je googelt maar bij Binck is blijkbaar niemand op dat idee gekomen.”

Binckbank wijst aansprakelijkheid van de hand en stelt niet tekortgeschoten te zijn in haar zorgplicht. De bank wil verder geen commentaar geven omdat beide claims naar verwachting in rechtszaken behandeld zullen worden.

Dagblad De Telegraaf berichtte eerder dat Van den B. zaken deed met vijf riskmanagers van de bank die vorig jaar werden ontslagen. Binck zei toen niets van vriendschappelijk banden tussen Van den B. en de ontslagen riskmanagers te weten.