‘Pietitie’ voorbij één miljoen likes - snelstgroeiende pagina in Nederland

De snelstgroeiende Facebookpagina van Nederland is de één miljoen likes gepasseerd. De Facebookpagina ‘Pietitie’ werd gisteren opgericht door Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz als reactie op de uitspraak van een VN-onderzoeker die stelde dat het Sinterklaasfeest moet stoppen.

De Facebookpagina van 'Pietitie'.
De Facebookpagina van 'Pietitie'. Screenshot van Facebook

De snelstgroeiende Facebookpagina van Nederland is de één miljoen likes gepasseerd. De Facebookpagina ‘Pietitie’ werd gisteren opgericht door Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz als reactie op de uitspraak van een VN-onderzoeker die stelde dat het Sinterklaasfeest moet stoppen.

Nederland telt momenteel meer dan zes miljoen actieve gebruikers, wat betekent dat ongeveer één op de zes Nederlanders die Facebook actief gebruiken fan zijn geworden van de pagina.

De oprichters zeggen zich niet te willen mengen in het Zwarte Pietendebat en willen vooral wijzen op de goede herinnering van het feest:

“Belangrijkste boodschap is dat we zo’n goede herinneringen hebben aan Sinterklaas en Zwarte Piet, dat we niet willen dat het kinderfeest voor volgende generaties verloren gaat.”

Vreugde en Boeckholtz eerder vandaag in gesprek met de NOS:

Hoofd VN-commissie: Sinterklaasfeest moet stoppen

Nederland moet ophouden met het vieren van het Sinterklaasfeest omdat het fenomeen van Zwarte Piet een terugkeer is naar de tijd van de slavernij. Dat zei Verene Shepherd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, gisteren in een interview met EenVandaag.

Shepherd zei tegen EénVandaag dat ze als lid van de werkgroep verplicht is nog onderzoek naar het fenomeen van Zwarte Piet te doen, maar dat ze haar persoonlijke mening al klaar heeft.

“Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!”

NRC Handelsblad meldde afgelopen zaterdag dat de VN onderzoek doen naar het Nederlandse Sinterklaasfeest. Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland omdat zij “informatie gekregen” de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is.

‘Zwarte Piet kan minder zwart’

Gisteren schreef Hoofdpiet Erik van Muiswinkel in een opinieartikel op nrc.nl dat Zwarte Piet minder zwart kan en geen knecht meer hoeft te zijn, Van Muiswinkel:

Hij moet natuurlijk blijven: hij hoort bij Sint als Sancho Panza bij Don Quichot. En een feest als Sinterklaas afschaffen, dat wil niemand.
Racisme, ongevoeligheid en botheid afschaffen: dat kan niemand. Maar dat moeten we op z’n minst willen.

En Piet steeds minder zwart en minder knecht maken: dat kan prima. Daar moeten we maar mee doorgaan. Het zou de regering een voorwerp van aanhoudende zorg moeten zijn. En de regering, als het om Sint en Piet gaat, dat zijn wij zelf.