Overleden verdachte aanslagen Boston betrokken bij drie andere moorden

Archieffoto van de overleden verdachte van de Boston-aanslagen, Tamerlan Tsarnaev.
Archieffoto van de overleden verdachte van de Boston-aanslagen, Tamerlan Tsarnaev. Foto AP / The Lowell Sun, Julia Malakie File

De overleden verdachte van de bomaanslagen op de marathon in Boston in april dit jaar, Tamerlan Tsarnaev, was betrokken bij een driedubbele moord in 2011. Dat blijkt uit een dossier dat aanklagers hebben ingediend in de zaak tegen zijn broer Dzokhar Tsarnaev, de overlevende verdachte van de aanslagen, meldt persbureau AP.

De op 26-jarige leeftijd overleden Tamerlan Tsarnaev zou betrokken zijn geweest bij drie moorden die op 11 september 2011 in de stad werden gepleegd. Drie mannen werden toen met doorgesneden keel in een flat gevonden. Een van de slachtoffers, een bokser, was een vriend van Tamerlan.

De aanklagers baseren zich op verklaringen van een andere verdachte in de zaak van de drie moorden, Ibragim Todasjev, die bij een confrontatie met de FBI in mei van dit jaar werd doodgeschoten. De Tsjetsjeense vechtsporter Todasjev bekende toen dat hij de drie mannen had gedood samen met Tsarnaev. Dat zou zijn gebeurd na een mislukte drugsdeal. Uit angst om later herkend te worden schoten Tsarnajev en Todasjev de drie mannen dood. De 27-jarige Todasjev zou tijdens die bekentenis in zijn woning in Orlando, Florida een mes hebben getrokken, waarna een FBI-agent zijn wapen trok en de man doodschoot.

NBC News meldde eerder dit jaar op basis van bronnen bij de politie al dat Tamerlan betrokken zou zijn geweest bij de moorden. De aanklagers komen nu officieel naar voren met de informatie om ervoor te zorgen dat Dzokhar Tsarnaev informatie van de autoriteiten die betrekking heeft op het onderzoek naar de moord niet in handen mag krijgen.

Tamerlan werd een aantal dagen na de bomaanslagen in Boston tijdens een vuurgevecht met de politie doodgeschoten. Zijn 20-jarige broer heeft dertig aanklachten tegen zich horen eisen, waarvan veel kunnen resulteren in een levenslange gevangenisstraf, en zelfs in de doodstraf. Bij de dubbele bomaanslag bij de finish van de marathon op 15 april kwamen drie mensen om het leven en raakten zeker 260 mensen gewond.

    • Anouk van Kampen