Obamacare? Probeert u het vannacht om drie uur eens

Obamacare leek geslaagd Het overleefde sabotagepogingen van de Republikeinen, maar dreigt te mislukken door technische problemen van de eigen website Veel Amerikanen wijzen naar het zorgsysteem zelf

Supporter van Obamacare in Mississippi.
Supporter van Obamacare in Mississippi. foto reuters

Andrew Northwall uit Omaha, Nebraska, heeft nog steeds geen zorgverzekering. Op 1 oktober, de eerste dag dat het mogelijk werd via healthcare.gov een zorgverzekeraar uit te kiezen, meldde Northwall zich al aan. „De eerste keer moest ik eindeloos een beveiligingsvraag instellen. Toen ik me opnieuw aanmeldde, kon ik niet eens meer een profiel aanmaken. Niks verzekering.”

Het zorgstelsel moet het onbetwiste ijkpunt van Obama’s presidentschap worden. Vanaf deze maand kan het overgrote deel van de circa 48 miljoen onverzekerde Amerikanen een zorgverzekering krijgen. Ze zijn vrij hun verzekeraar te kiezen en verzekeraars mogen patiënten niet weigeren. Healthcare.org, waar de regering bijna 300 miljoen dollar in stak, dient als marktplaats: mensen melden zich aan en zoeken uit welke verzekeraar het beste pakket biedt. Vanaf volgend jaar is een zorgverzekering verplicht.

Obamacare doorstond tientallen politieke sabotagepogingen van de Republikeinen – tot en met de schuldencrisis aan toe. Maar de praktische uitvoering is, zoals columnist Ezra Klein van The Washington Post het omschreef, „een fiasco. Niet ‘problematisch’. Niet ‘technisch onvolkomen’. Gewoon een fiasco.”

Volgens NBC kan maar één op de vijf bezoekers zonder technische problemen inloggen op de site. Het aantal mislukte aanmeldingen loopt al in de honderdduizenden.

Digitaal moeras

Healthcare.org is een digitaal moeras. Bezoekers konden zich, als de site eens niet gecrasht was, vaak niet aanmelden. Veel gebruikers begrijpen niets van het ondoorzichtige taalgebruik en een telefonisch klachtenspreekuur was volgens Andrew Northwall zinloos. „Ik kreeg het advies ’s nachts om drie uur te bellen. Dan zou de rij wachtenden korter zijn.”

Nee, het systeem werkt niet goed, gaf de president deze week in een zorgvuldig geregisseerd persmoment toe. Er moeten technische problemen worden opgelost. Maar, zei hij: „Het product, betaalbare gezondheidszorg voor iedereen, blijft goed.”

Volgens Obama hebben de slechte website en het zorgstelsel niets met elkaar te maken. De Amerikaanse bevolking ziet dat verband wél. Uit een peiling van The Washington Post blijkt dat 56 procent het gecompliceerde zorgstelsel de schuld geeft van de technische ongemakken. Met andere woorden: de site werkt niet, omdat Obamacare niet werkt.

Voor Obama is het slagen van het project van levensbelang. Het is de belangrijkste beleidsdaad van zijn presidentschap. Het lijkt onwaarschijnlijk dat hij nog met een groot plan komt, omdat het verdeelde Congres hem niet meer ter wille is.

De Republikeinen in het Congres zien in de problemen een nieuwe kans om Obamacare aan te vallen. Volgende week houdt het Congres een hoorzitting over de problemen, en sommige Republikeinen roepen nu al om het vertrek van minister Kathleen Sebelius van Volksgezondheid.

    • Guus Valk