Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

NSA: beschuldigingen van afluisteren Fransen onjuist

Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA James Clapper.
Het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA James Clapper. Foto AFP/Brendan Smalowski

James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA, ontkende vannacht dat er binnen een maand zeventig miljoen telefoontjes werden getapt. Volgens Clapper is dit bericht, dat eerder deze week in de Franse krant Le Monde verscheen, ‘onjuist en misleidend.’

Persbureau AP publiceerde vannacht een verklaring van Clapper, waarin hij niet op details in ging, maar wel erkende dat de Verenigde Staten gegevens verzamelt van burgers, net als alle andere landen. Maar het bericht uit Le Monde spreekt hij tegen:

“Het is onjuist dat de inlichtingendienst NSA in een maand tijd ruim zeventig miljoen telefoontjes van Franse burgers zijn onderschept.”

Clapper ging ook niet in op nieuws uit Le Monde van gisteren, dat Franse diplomaten in Washington en bij de Verenigde Naties in New York zouden zijn bespioneerd door de Amerikaanse inlichtingendienst.

‘NSA tapte 70,3 telefoontjes af’

Journalist Glenn Greenwald kreeg documenten van klokkenluider Edward Snowden in handen. Samen met Jacques Follorou ontdekte hij dat de Amerikaanse inlichtingendienst tussen 10 december 2012 en 8 januari 2013 70,3 miljoen telefoontjes heeft afgetapt.

Zij constateren dat de reactie van de Franse overheid op de Amerikaanse afluisterpraktijken, die onder meer plaatsvinden in het kader van het PRISM-programma, tot nu toe mild is geweest.NRC-correspondent Peter Vermaas legde hierop uit waarom een Franse reactie uitbleef:

“De Fransen hebben eerder dit jaar inderdaad niet erg geschokt gereageerd op de onthullingen van Snowden. Dat was destijds volgens Le Monde om twee belangrijke redenen: ze wisten het al en ze deden hetzelfde. Ook Frankrijk zelf zou over dit soort afluisterprogramma’s beschikken. De omvang van het schandaal, 70 miljoen gesprekken in 30 dagen, vinden ministers nu wel behoorlijk schokkend.”