Knispergeval

Vorig jaar kreeg ik in een Indiaas restaurant in Londen een pannekoekje geserveerd waar ik volkomen verrukt van was. Het had een knisperende, bladerdeegachtige structuur en was tevens aangenaam vettig en smaakvol. Terug in Nederland begreep ik – na enig onderzoek – dat ik een Indiase Roti Paratha had gegeten en zette ik me aan

Vorig jaar kreeg ik in een Indiaas restaurant in Londen een pannekoekje geserveerd waar ik volkomen verrukt van was. Het had een knisperende, bladerdeegachtige structuur en was tevens aangenaam vettig en smaakvol. Terug in Nederland begreep ik – na enig onderzoek – dat ik een Indiase Roti Paratha had gegeten en zette ik me aan de taak deze na te maken. Lang verhaal kort; ik heb van alles uitgeprobeerd en allerlei chapati-achtige toestanden gebakken, die er in de verste verte niet op leken. Niks haalde het bij dat vettige knispergeval uit dat restaurant. Ik had me er al bij neergelegd dat ik pas weer zoiets zou eten bij mijn volgende bezoek aan Londen, toen ik in de diepvries van mijn lokale supermarkt een pakje Roti Paratha zag liggen van het merk Spring Home. Je legt ze diepgevroren in de pan, bakt ze aan beide kanten tot ze goudbruin zijn en klaar is kees. Ik heb er inmiddels een flinke voorraad van ingeslagen, want ze zijn – o diepe, diepe nederlaag voor de thuiskok – erg lekker. Maak er bijvoorbeeld deze curry met okra bij. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij ’m in blokjes. Snijd de uien in stukken. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en hak ’m fijn. Snijd de schil van de gember en rasp ’m. Bak de koriander- en komijnzaadjes in een droge koekenpan. Schud ze af en toe om. Doe ze, als ze beginnen te roken, over in een vijzel en stamp ze goed fijn. Verzamel de specerijen. Snijd de tomaat in blokjes. Was de okra, haal het topje en de onderkant eraf en snijd ze in stukjes. Okra heeft de neiging in contact met water en eenmaal ‘aangesneden’ slijmerig te worden. In dit gerecht maakt mij dat niet zo uit, maar wie ervan gruwt kan de gesneden plakjes okra een half uur in wat koud water met wat zuurs (azijn of citroensap) wegzetten. Dat schijnt te helpen. Bak de uien in wat arachideolie in een wok of koekenpan. Voeg na een paar minuten de paprika toe en laat deze zacht worden. Roer de rode peper, de gember en de twee fijngehakte knoflooktenen erdoor en doe dan alle specerijen erbij. Laat alles even bakken. Schep de tomaat erdoor en daarna de okra. Meng alles goed. Voeg de kokosmelk toe, plus een klein scheutje water. Laat alles een minuut of acht pruttelen. Proef en breng op smaak met zout.

Curry met okra (4 personen): 1 rode paprika 2 uien 1 duim gember 2 tenen knoflook 1 rode peper 1 tl korianderzaadjes 1 tl komijnzaadjes 1 mespunt cayennepeper 1 tl kurkuma kaneelstokje 1 tl garam massala 1 tomaat ± 500 g okra 165 ml kokosmelk

    • Roos Ouwehand