Klein deel megaboete voor Rabo naar DNB

De boete die De Nederlandsche Bank (DNB) aan Rabobank gaat opleggen voor het Libor-schandaal zal marginaal zijn vergeleken bij de boete die verwacht wordt van de Amerikaanse en Britse toezichthouders. In Nederland geldt een wettelijk maximumbedrag voor de straf die een bank kan krijgen. Dat bedrag verbleekt bij de boetes die de andere toezichthouders waarschijnlijk gaan opleggen.

Binnen enkele dagen zullen de drie toezichthouders bekendmaken welke boete zij Rabobank zullen geven voor de manipulatie van de Libor-rente in 2008. Dagblad Financial Times meldde gisteravond dat het in totaal om bijna 1 miljard dollar gaat (720 miljoen euro). DNB kan volgens de Nederlandse Boetewet maximaal 8 miljoen euro opleggen. Dat is iets meer dan 1 procent van het genoemde totaalbedrag.

Het Libor-schandaal kwam vorig jaar naar buiten. Een aantal grote internationale banken bleek stelselmatig de Libor-rente te hebben gemanipuleerd, een internationale rentevoet die als basis dient voor onder meer spaar- en hypotheekrentes. De banken UBS, Barclays en RBS hebben hiervoor inmiddels boetes van honderden miljoenen betaald.

De sanctie voor Rabo zou de één na hoogste tot nu toe worden. Het bedrag is aanzienlijk hoger dan de 400 miljoen waar de bank intern rekening mee hield. De winst van Rabo was vorig jaar 2,1 miljard euro.

„In ons boetesysteem kom je nooit tot zulke hoge bedragen”, zegt Daan Doorenbos van advocatenkantoor Stibbe. Toen de affaire speelde gold bovendien de oude boetewet, met daarin 4 miljoen als maximumstraf. In de VS en het VK wordt de boete mede gebaseerd op de omzet van de onderneming, aldus Doorenbos. Minister Opstelten (Justitie, VVD) wil dit ook in Nederland invoeren.

    • Chris Hensen
    • Hanneke Chin-A-Fo