Kijken: deze archeoloog zoekt naar leven in het jaar 2183

Screenshot van film 'Telescope'

Wat zouden mensen zien als ze vanuit de ruimte ons leven op aarde bekijken? Het is een vraag die filmmaker Eric Bodge in augustus fascineerde en hem ertoe zette om met andere filmmakers hierover een korte film te maken.

Een enorme telescoop

Toen Bodge over die vraag nadacht, kwam hij tot de conclusie dat diegene waarschijnlijk een mega-telescoop nodig zou hebben om ons leven op aarde te kunnen bekijken. Op zijn website telescopemovie.com vertelt Bodge hierover het volgende:

I considered that, merely from a technology standpoint, they would probably need a Telescope, albeit a fantastically supercharged one. And wouldn’t it be interesting if it required a single occupant, a technician, to operate and maneuver it? This person would be inherently fascinated by Earth, his ancestors’ home, especially if the old light were the only memory that remained of his prized subject.

I began to picture this incredible contraption in which the technician would both live and work. The Telescope would serve as his vessel to traverse time as well as his toolkit. He would be like an artist up there, capturing pieces and elements of the planet’s history.

Uiteindelijk besprak Bodge zijn ideeën met een collega, Collin Davis, die onmiddellijk enthousiast was:

This notion of “The Telescope” stuck with me for a while, but only existed as an idea. I brought it up to my frequent collaborator Collin Davis who immediately sparked to it and wanted to read an outline.

De toekomst in jaren 70-stijl

Wat opvalt is dat de filmmakers heel duidelijk hebben gekozen voor een niet-futuristische uitstraling. Geen platte touch- of transparante schermen. In plaats daarvan zien we veel ouderwetse computerschermen en fysieke toetsen. Bodge:

The eerie, psychedelic tone of the world and story was quickly established. We were obsessed with the paradoxically retro-futuristic sounds of funk &
soul music from the late 1970s and 80s and sought to incorporate this vibe into Telescope.

Uiteindelijk maakte Bodge samen met Davis een film, die zich afspeelt in het jaar 2183. In dat jaar bestaat er geen leven meer op aarde. Een kosmische archeoloog reist sneller dan het licht om met behulp van een mega-telescoop een idee te krijgen van hoe het leven op aarde ooit was. Alleen, wanneer zijn ruimteschip beschadigd raakt moet hij zijn leven riskeren als hij getuige wil zijn van de eens zo bevolkte aarde.

    • Nando Kasteleijn