Huisarts die zelfmoord pleegde, overtrad ‘alle regels’

De huisarts die eerder deze maand zelfmoord pleegde nadat hij op non-actief was gesteld, overtrad “alle regels” door bij een terminaal zieke patiënt morfine en Dormicum toe te dienen. Dat blijkt uit gesprekken die de NOS had met verschillende betrokkenen.

Het gaat om een 58-jarige huisarts uit Tuitjenhorn, Noord-Holland. Half augustus zou hij een patiënt die aan keelkanker leed, hebben geholpen bij levensbeëindiging. Een co-assistente van het AMC (het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam) die bij het overlijden van de patiënt aanwezig was, meldde het voorval aan het ziekenhuis, dat vervolgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) inlichtte - zonder de huisarts op de hoogte te stellen.

Daarop werd een justitieel onderzoek naar hem gestart. Volgens de inspectie had hij “onzorgvuldig gehandeld” en “richtlijnen genegeerd”. Enkele dagen geleden noemde het AMC de handelswijze “buitensporig en bewust normoverschrijdend”.

In gesprekken met de NOS zijn betrokkenen dus nog iets specifieker. Morfine toedienen mag alleen in acute noodsituaties, waar volgens de bronnen geen sprake van was. Dormicum, gebruikt voor palliatieve sedatie (om de patiënt in slaap te houden), mag nooit in één keer in grote hoeveelheden gegeven worden.

Dat de inspectie niet eerst contact opnam met de huisarts zelf, heeft de afgelopen weken voor onrust onder huisartsen gezorgd. Verschillende huisartsen weigerden nog langer nieuwe co-assistenten van het AMC te begeleiden.

De NOS heeft ook deze reconstructie van wat er precies gebeurde op die bewuste dag.

    • Peter Zantingh