FC Hollywood aan de Rijn in handen van Russische miljardair

Vitesse is sinds gisteren eigendom van de Rus Aleksander Tsjigirinski, chirurg van beroep en vastgoedmagnaat.

Foto

Toen de Georgiër Merab Jordania op 16 augustus 2010 – een volgens voormalig Vitesse-eigenaar Maasbert Schouten „historische dag” – de aandelen van de club overnam, was het de vraag of hij een stroman was van vriend Roman Abramovitsj, de eigenaar van Chelsea.

Dat Vitesse in 2013 landskampioen zou worden, zoals triomfantelijk werd aangekondigd door Schouten, was natuurlijk een mooie oneliner, net als dat Jordania vertelde „two weeks” nodig te hebben om orde op zaken te stellen en een hele reeks nieuwe spelers te zullen halen. Die er vervolgens ook kwamen. Uiteraard met behulp van Abramovitsj.

Of de twee Oost-Europeanen onder één hoedje speelden? Die suggestie was niet onlogisch, hoewel er geen aanwijsbare zakelijke connectie te vinden is tussen Jordania en Abra- movitsj. Wel verhuurde Chelsea talloze spelers aan Vitesse, in de hoop ze later met winst te kunnen doorverkopen.

Maar nu, na het plotseling vertrek van Jordania bij Vitesse, blijkt de Georgiër niet de stroman te zijn van Abramovitsj, maar van de Russische zakenman Aleksandr Tsjigirinski (50). Hij nam gisteren de aandelen van Vitesse over van Jordania.

Tsjigirinski, die medicijnen studeerde en chirurg van beroep is, vergaarde zijn inkomen als olie- en vastgoedondernemer. Hij heeft veel vastgoed in en rond Moskou, en ook in Rostov, Krasnodar, Novosibirsk en Sotsji, waar in februari de Winterspelen worden gehouden. Tsjigirinski stond in 2009 op de 375ste plek van de lijst met rijkste Russen, met een geschat kapitaal van 1,6 miljard euro.

Al vanaf de overname van Vitesse door Jordania, werd er gespeculeerd dat Tsjigirinski betrokken was bij de machtsgreep. Jordania ontkende dat niet in een persverklaring op de website van de club. „Toen ik de aandelen van Vitesse verkreeg, heb ik reeds aangegeven dat Aleksander Tsjigirinski mij ondersteunde in mijn plannen. Nu Vitesse de noodzakelijke stappen heeft gezet voor een nog succesvollere toekomst, voel ik dat dit het juiste moment is om de club aan hem over te dragen”, verklaarde Jordania.

Jordania gaf in drie seizoenen bijna honderd miljoen euro uit aan Vitesse. Onder meer voor een hypermodern trainingscomplex op Papendal ( twaalf miljoen euro). Zes trainers kwamen, tientallen spelers volgden i en Vitesse bevestigde alsmaar de bijnaam FC Hollywood aan de Rijn. Het is er nooit rustig, er is altijd wel wat.

Alexander Tsjigirinski zal de Arnhemse club vanuit slechts één reden interessant vinden: geld. Met hem zal Vitesse nog meer een handelshuis worden. Afgelopen zomer verkocht Vitesse topscorer Wilfried Bony voor veertien miljoen euro aan Swansea City en ging het talent Marco van Ginkel voor zes miljoen euro naar Chelsea. Dat zal Tsjigirinski aanspreken.

Onder leiding van Jordania groeide Vitesse uit tot een stabiele subtopper, die vorig seizoen lang meedeed in de strijd om het kampioenschap. De Arnhemse club staat nu zesde – twee punten achter koploper FC Twente.

Jordania probeerde bij Vitesse zoveel mogelijk op de achtergrond te opereren. De Georgiër was dikwijls al vertrokken uit het stadion als de bitterballen nog heet waren en het schuim nog op het bier stond. Met de pers sprak hij nauwelijks. Zo onverwacht als hij kwam, zo onverwacht gaat Jordania nu ook weer weg.