Europarlement wil uitwisseling bankgegevens met VS opschorten

Leden van het Europarlement in Straatsburg tijdens een stemming.
Leden van het Europarlement in Straatsburg tijdens een stemming. Foto Reuters / Vincent Kessler

Het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag gestemd voor de opschorting van het SWIFT-verdrag dat de uitwisseling van bankgegevens met de Verenigde Staten regelt. Het Europarlement reageert met de stemming op het NSA-spionageschandaal.

Een van de vele onthullingen over de programma’s van de Amerikaanse inlichtingendienst was dat de VS bankgegevens van Europese burgers aftapten bij het Belgische bedrijf SWIFT.

D66-Europarlementariër Sophie in ‘t Veld is blij met de stemming:

Twitter avatar SophieintVeld Sophie in ’t Veld YESSSS!!! EP votes to suspend Swift agreement (and my tweet on this victory gets stuck….NSA? ;) ;)

Formeel mag het Europees Parlement alleen meebeslissen over het afsluiten van verdragen, niet over de opschorting daarvan. Toch is dit een duidelijk signaal aan de Europese Commissie en de Europese lidstaten, zegt In ’t Veld:

“Het Parlement kan de Commissie niet dwingen, maar de Commissie kan het Parlement ook niet zomaar negeren. Als de Commissie besluit om deze stemming naast zich neer te leggen, zou dit zomaar consequenties kunnen hebben voor toekomstige verdragen.”

Onze correspondent in Brussel Stéphane Alonso:

“Het is de tweede maal deze week dat het Europees Parlement zo’n signaal afgeeft. Maandag stemde de Commissie burgerlijke vrijheden in met een verbod voor bedrijven als Facebook en Google om Europese persoonsgegevens te overhandigen aan Amerikaanse autoriteiten of inlichtingendiensten. Dit mag wat betreft de Europarlementariërs alleen maar als hiervoor toestemming wordt gegeven in Europa zelf, bijvoorbeeld door een rechter.”

Het Europarlement wil ook dat de lidstaten instemmen met een onderzoek naar de NSA-spionage door Europol, het Europese samenwerkingsverband van politiediensten.

Verdrag VS moest aftappen SWIFT-data beheersbaar maken. Dat mislukte.

Het SWIFT-verdrag werd gesloten nadat in 2006 bekend was geworden dat de VS onder het mom van het Terrorism Finance Tracking Program stiekem Europese bankgegevens raadpleegden. De EU hoopte met een verdrag zelf de regie te houden over de levering en filtering van de SWIFT-gegevens aan de VS. In september bleek dat de VS de computers met SWIFT-data raadplegen wanneer zij dat willen.

Het in het Belgische Terhulpen gevestigde SWIFT heeft verschillende datacentra, en handelt de communicatie tussen financiële instellingen af.

Parlement wil volgend jaar meer geld

Het Europarlement heeft vandaag ook gestemd voor een hogere begroting voor volgend jaar dan de Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben voorgesteld, meldt persbureau Novum. Het parlement wil volgend jaar 136,1 miljard euro uitgeven, terwijl het voorstel van de commissie 134,8 miljard bedroeg.

Onder druk van de EU-lidstaten was het commissievoorstel al met ruim een miljard euro teruggeschroefd. De uitgaven voor volgend jaar liggen wel 4,3 miljard euro lager dan de begroting van dit jaar. Nu moet het parlement het nog eens worden met de EU-lidstaten.