Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Eerste Syriëgangers veroordeeld voor voorbereiding jihad

Een rechtbanktekening tijdens de uitspraak in de eerste twee zaken tegen mensen die vanuit Nederland naar Syrië wilden om te vechten in de jihad: Omar H. en Mohammed G.
Een rechtbanktekening tijdens de uitspraak in de eerste twee zaken tegen mensen die vanuit Nederland naar Syrië wilden om te vechten in de jihad: Omar H. en Mohammed G. Foto ANP / Robin Utrecht

De rechter heeft vandaag voor het eerst geoordeeld over Nederlanders die mee wilden doen aan de internationale jihad in Syrië. Twee Syriëgangers zijn veroordeeld voor het voorbereiden van ernstige misdrijven, meldt de Rotterdamse rechtbank.

Omar H. kreeg een jaar cel waarvan vier maanden voorwaardelijk, Mohammed G. is veroordeeld tot een jaar opname in een psychiatrisch ziekenhuis en is volgens de rechter ontoerekeningsvatbaar vanwege een chronische psychotische stoornis. Het OM had drie jaar celstraf geëist tegen de 22-jarige Omar H. Tegen Mohammed G. had het OM slechts veroordeling geëist, maar geen straf. De rechtbank gaf H. een lagere straf dan de eis omdat ze de ernst van de handelingen minder groot acht dan het OM.

H. en G. gingen niet naar Syrië, maar voerden wel handelingen in voorbereiding daarop uit. De rechtbank beoordeelt dat als respectievelijk voorbereiding van het plegen van moord en het teweegbrengen van ontploffingen. Daarmee is voor het eerst bepaald dat het voorbereiden van deelname aan de jihad in Syrië een strafbaar feit is. De rechtbank oordeelde dat de veroordeelden het stadium van training ter voorbereiding op terroristische misdrijven “ver voorbij” waren. Volgens de rechter waren de handelingen erop gericht de misdrijven werkelijk uit te voeren, en hij beschouwt het handelen daarom in “terroristisch perspectief”:

“Hun gedrag en uitlatingen wijzen er in haar [de rechtbank, red.] ogen op dat zij het jihadistische gedachtegoed aanhangen. Zij overweegt in dit kader dat terrorisme als een van de ernstigste schendingen van de rechtstaat en het beginsel van de democratie wordt beschouwd en laat dit meewegen in haar beslissing.”

Nu de eerste Syriëgangers zijn veroordeeld, zullen waarschijnlijk meer rechtszaken tegen Syriëgangers volgen. Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn de afgelopen tijd al zo’n honderd personen vertrokken naar diverse landen in Afrika en het Midden-Oosten, met name naar Syrië. Veel van hen sluiten zich aan bij jihadistische strijdgroepen.