Een komedie waar je zachtjes om gniffelt

None

Zien Film

Spanglish (James L. Brooks, 2004)

RTL 8, 20.30-23.10u.

De Mexicaanse Flor emigreert met haar dochter naar Los Angeles, een stad die ze uitkoos om zijn grote populatie Latino’s, zodat er minder noodzaak is om Engels te leren. Totdat ze als au pair gaat werken voor chef-kok John (Adam Sandler), ontwerpster Deborah (Téa Leoni) en hun twee kinderen. De taalbarrière en cultuurverschillen leveren het materiaal voor deze milde comedy of manners.

Spanglish werd geschreven en geregisseerd door veteraan James L. Brooks (1940), eerder verantwoordelijk voor onder meer Terms of Endearment en As Good As It Gets. Brooks haalt zijn materiaal uit de werkelijkheid en zet het slechts een beetje aan, hoewel zijn schets van de neurotische Deborah op het randje van een karikatuur is.

Spanglish gaat over moederschap, opvoeding, klassenverschil, de winnersmentaliteit, afwijken versus conformeren en nog wat dingen. Serieuze onderwerpen waar Brooks ook echt iets over te zeggen heeft. Het maakt van Spanglish eerder een komedie waar je soms zachtjes om gniffelt dan eentje om heel hard om te lachen. Zelfs Adam Sandler is voor de verandering eens relatief ingetogen.

André Waardenburg