Een enorme middelvinger naar de ‘communistische’ Tsjechische president

Foto AFP/Michal Cizek

Een knalpaarse middelvinger van tien meter hoog gericht op de presidentiële residentie in Praag, een paar dagen voor de vervroegde parlementsverkiezingen geplaatst. Dat kan geen toeval zijn.

Het zeer aanwezige beeld dat wijst naar de Praagse Burcht waar president Milos Zeman woont en vlak naast de beroemde Karelsbrug staat, is gemaakt en neergezet door de Tsjechische kunstenaar David Cerny. Het blijft daar drijven tot na het sluiten van de stembussen, aanstaande zaterdag, aldus de maker tegenover persbureau AFP.

Foto AFP/Michal Cizek

Cerny maakt dit gebaar naar het ‘communistische regime’ van de president. Zeman, lid van de voormalige Communistische Partij tussen 1968-1970, werkt volgens de kunstenaar nog altijd met zijn vertrouwelingen sinds de voormalige premies Petr Necas opstapte na een corruptieschandaal.

Mogelijk komt een communistische partij in het Tsjechische parlement

Aanstaande vrijdag en zaterdag vinden de parlementsverkiezingen plaats in Tsjechië. De peilingen laten zien dat de sociaal-democratische oppositie een flinke overwinning lijkt te gaan boeken. Om te kunnen regeren heeft deze gedoogsteun nodig van de huidige Communistische Partij. Dat zou betekenen dat communisten voor het eerst aan de macht komen sinds 1989, en dat ziet Cerny als een groot gevaar voor zijn land.

Cerny staat bekend om zijn omstreden werk en trekt daarmee vaak de aandacht naar zich toe. In 2009 maakte hij het kunstwerk Entropa, dat te zien was in het gebouw van de Europese Commissie in Brussel. Hij brak het vervolgens ook zelf weer af. Het omstreden kunstwerk, waarin clichés uit alle EU-lidstaten op de korrel werden genomen, was een cadeau van het Tsjechisch voorzitterschap.

Cerny besloot zijn werk af te breken uit protest tegen de val van de Tsjechische regering van Mirek Topolánek, die het kunstwerk bestelde. Volgens Cerny was de Tsjechische regering gekaapt “door een bende piraten”. De nieuwe regering wilde het werk laten hangen, maar liet toen weten “de vrijheid van de kunstenaar te respecteren”. Cerny gaf hierna ook de subsidie die hij ervoor had ontvangen terug. Het ging om 75.000 euro subsidie en 50.000 euro voor gemaakte kosten.

    • Annemarie Coevert