Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Duitsland vermoedt dat VS Merkels mobiele telefoon afluisterden

Duitsland heeft aanwijzingen dat Angela Merkel wordt afgeluisterd door de VS.
Duitsland heeft aanwijzingen dat Angela Merkel wordt afgeluisterd door de VS. Foto EPA / Julian Stratenschulte

Duitsland beschikt over informatie die erop wijst dat de Verenigde Staten mogelijk de mobiele telefoon van Angela Merkel hebben afgetapt. Dat zegt een woordvoerder van de Duitse regering tegen Reuters.

Volgens de woordvoerder heeft Merkel Obama inmiddels telefonisch gesproken. In dat gesprek zou ze “onmiddelijk” een “volledige” uitleg hebben geëist. Als de VS zich echt schuldig hebben gemaakt aan het afluisteren van haar mobiele telefoon, zou dat “compleet onacceptabel” zijn.

In een verklaring zegt de woordvoerder, Steffen Seibert, dat “de regering aanwijzingen heeft ontvangen dat het telefoonverkeer van de bondskanselier in de gaten gehouden wordt door Amerikaanse inlichtingendiensten”. Meer liet de regering er niet over los, maar het Duitse tijdschrift Der Spiegel, dat eerder informatie naar buiten bracht die van klokkenluider Edward Snowden kwam, claimt dat de verdenkingen voortkomen uit hun onderzoek.

Het Witte Huis ontkent volgens Reuters dat de VS de telefoon van Merkel afluisterden; Obama zou dat Merkel tijdens hun gesprek ook hebben verzekerd.