Duitse ‘luxe-bisschop’ voor onbepaalde tijd uit functie ontheven

Franz-Peter Tebartz-van Elst in de binnentuin van zijn verbouwde residentie.
Franz-Peter Tebartz-van Elst in de binnentuin van zijn verbouwde residentie. Foto EPA / Boris Roessler

De Duitse luxe-bisschop om wie zoveel ophef is ontstaan is door het Vaticaan tijdelijk uit zijn functie ontheven, meldt persbureau AP.

Paus Franciscus besloot bisschop Franz-Peter Tebartz-van Elst vanwege het schandaal over diens 31 miljoen euro kostende residentie in het Duitse Limburg voor enige tijd op non-actief te zetten.

Of de bisschop nog terugkeert als herder van zijn bisdom, is ongewis.

Kostbare verbouwing viel zes keer hoger uit

Tebartz-van Elst ligt onder vuur wegens de kostbare verbouwing van zijn ambtswoning. Die viel zes keer hoger uit dan de bedoeling was. De bisschop zou onder andere een vrijstaand bad hebben laten plaatsen van 15.000 euro, een privékapel van 2,9 miljoen euro en een conferentietafel van 25.000 euro. Toch zei Tebartz-van Elst in eerdere interviews zijn levensstijl alles behalve ‘pompeus’ te vinden.

Op een bisschopsconferentie in het Vaticaan zei de Duitse aartsbisschop Robert Zollitsch vorige week vermanend dat bisschop Tebartz “bij zichzelf te rade moet gaan”. De aartsbisschop heeft een onderzoek ingesteld naar de miljoenen kostende renovatie en de manier waarop het besluit tot stand is gekomen. De kerkelijke onderzoeker zal beslissen of Tebartz geld van de kerk oneigenlijk heeft gebruikt.

    • Marije Willems