Diepvries roti verslaat Thuiskok: 1-0

None

Vorig jaar kreeg ik in een Indiaas restaurant in Londen een pannenkoekje geserveerd waarvan ik volkomen verrukt was. Het had een knisperende, bladerdeegachtige structuur en was aangenaam vettig en smaakvol. Terug in Nederland begreep ik – na enig onderzoek – dat ik een Indiase Roti Paratha had gegeten en ik zette me aan de taak deze na te maken. Lang verhaal kort: ik heb allerlei chapati-achtigen gebakken, die in de verste verte niet leken op dat vettige knispergeval uit dat restaurant. Uiteindelijk vond ik, in de diepvries van mijn lokale supermarkt, een pakje Roti Paratha van het merk ‘Spring Home’. Je legt ze diepgevroren in de koekenpan, bakt ze aan beide kanten en klaar is kees. Ik heb er een flinke voorraad van ingeslagen, want ze zijn – o diepe nederlaag voor de thuiskok – erg lekker.

Maak er bijvoorbeeld deze curry met okra bij. Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snij ’m in blokjes. Snij de uien in stukken. Verwijder de zaadjes uit de rode peper en hak die fijn. Schil en rasp de gember. Bak de koriander- en komijnzaadjes in een droge koekenpan. Schud af en toe om. Doe ze, als ze beginnen te roken, over in een vijzel en stamp ze goed fijn.

Verzamel de specerijen. Snij de tomaat in blokjes. Was de okra, haal topje en onderkant eraf en snij ze in stukjes.

Bak de uien in wat arachideolie in een wok of koekenpan. Voeg na een paar minuten de paprika toe en laat deze zacht worden. Roer de rode peper, de twee fijngehakte knoflooktenen en de gember erdoor en doe dan alle specerijen erbij. Laat alles even bakken. Schep de tomaat erdoor en daarna de okra. Meng alles goed. Voeg de kokosmelk toe, plus een klein scheutje water. Laat alles een minuut of acht pruttelen. Proef en breng op smaak met zout.

    • Roos Ouwehand