‘Arts moet euthanasieverzoek verplicht behandelen’

Pia Dijkstra (D66) in de Tweede Kamer.
Pia Dijkstra (D66) in de Tweede Kamer. Foto ANP/Martijn Beekman

Artsen moeten een euthanasieverzoek altijd in behandeling nemen, zo stellen Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) in een initiatiefwetsvoorstel dat vandaag wordt ingediend.

Hiermee willen ze bereiken dat het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd om te voorkomen dat mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden niet bij hun arts terechtkunnen.

Nu blijkt volgens de Kamerleden dat niet elke arts een verzoek om euthanasie wil toetsen. Artsen zijn volgens hen soms bang voor juridische gevolgen wanneer ze meewerken, of zijn er gewetensbezwaren vanwege een godsdienst.

Voor patiënten blijft het onduidelijk waarom de arts niet meewerkt en ze worden niet verder geholpen. Soms resulteert dat, aldus Dijkstra en Voortman, in patiënten die overgaan tot zelfeuthanasie.

Een passage uit de verklaring:

“De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts een verzoek niet in behandeling wil nemen”, zegt Voortman in een verklaring. “Met onze wet mogen artsen nog steeds bezwaren hebben tegen euthanasie, maar het geeft mensen de garantie dat hun laatste wens ook daadwerkelijk beoordeeld wordt. In zo’n moeilijke levensfase kan je mensen niet in de kou laten staan.”

Het initiatief verplicht een arts overigens niet om mee te werken als ze dat niet willen, aldus Dijkstra:

“Verwijzen is iets anders dan meewerken. Het is wat mij betreft ontoelaatbaar dat een euthanasieverzoek van een patiënt niet wordt getoetst.”

    • Annemarie Coevert