China sluit contract met Rusland over olie

Rusland wil straks de grootste olieleverancier van China worden. Over gasleveringen zijn de grootmachten het nog niet eens.

China heeft gisteren met Rusland nieuwe olieleverantiecontracten gesloten ter waarde van 85 miljard dollar. Die moeten vooraf betaald worden, onder het motto: eerst betalen, dan produceren.

„Zelfs voor China is dit veel geld”, grapte de Russische premier Medvedev tegen zijn Chinese collega Li Keqiang, die dat met een brede grijns bevestigde. De 70 miljoen vaten per jaar, die vanaf 2014 via twee bestaande pijplijnen naar China gaan stromen, zullen worden geleverd door Rosneft, de grootste olieproducent in Rusland.

Op dit moment is Rusland met 170 miljoen vaten per jaar nog de vierde leverancier van China, maar dat gaat als het aan de Russische autoriteiten ligt, veranderen. Het contract over de extra 70 miljoen vaten zal stapsgewijs worden verhoogd tot Rusland in 2035 jaarlijks 2,5 miljard vaten per jaar aan China levert.

China is de snelst groeiende energiemarkt van dit moment. Deze maand werd China ook de grootste netto-importeur van olie ter wereld. De Chinese autoriteiten zijn erop gespitst tijdig langlopende contracten met Rusland te sluiten, ook om de afhankelijkheid van de olie uit het Midden-Oosten te verminderen. De Arabische regio wordt gezien als te instabiel en China is niet, zoals de VS, bereid veel energie te steken in het oplossen van de problemen in westelijk Azië.

Medvedev en Li keken verder toe hoe vertegenwoordigers van Rosneft en de China National Petroleum Corporation een contract tekenden voor de bouw van een nieuwe raffinaderij bij de havenstad Tianjin.

Minder vlot verlopen de Chinees- Russische onderhandelingen over de leverantie van gas. Ondanks de frequente contacten tussen de Chinese en Russische leiders – Xi en Poetin ontmoeten elkaar dit jaar al vijf maal – kunnen de landen het niet eens worden over de prijs van 38,5 miljoen ton vloeibaar gas (lng) per jaar die vanaf 2016 naar China zou moeten stromen. Ook over de vraag wie de extra pijnlijnen en havenfaciliteiten zal financieren, kunnen Gazprom en CNPC het niet eens worden. „De Chinezen vinden dat de Russen te hoge eisen stellen en de Russen vinden dat de Chinezen hun nieuwe machtspositie misbruiken”, aldus de Chinese energie-expert Su Hao, „maar de wederzijdse relaties zijn zo goed dat dit jaar wel overeenstemming zal worden bereikt”.