Brunei wil steniging invoeren voor overspelige moslims

In het schatrijke Brunei golden al strengere islamitische regels dan in de buurlanden. Nu wordt de sultan nog strenger.

Moslims die overspel plegen in het puissant rijke oliestaatje Brunei riskeren binnenkort de doodstraf door steniging. Belediging van de islam kan, als het aan de autoriteiten ligt, binnen zes maanden worden bestraft met dertig jaar cel en veertig stokslagen en bij dieven kunnen ledematen worden afgehakt.

Het voornemen delen van de islamitische shari’a-wetgeving in te voeren werd gisteren aangekondigd door multimiljardair en heerser Sultan Hassanal Bolkiah. Volgens Bolkiah, begin dit jaar nog gastheer voor de toenmalige koningin Beatrix, is de wetgeving „een gids van Allah voor ons allemaal.” De sultan zei ook: „Ik hoop dat burgers en inwoners van dit land schouder aan schouder zullen staan en deze wetgeving accepteren”.

Brunei, waar tweederde van de 420.000 inwoners moslim is, hanteert al strengere islamitische regels dan naburige landen Maleisië en Indonesië. De verkoop van alcohol is er bijvoorbeeld verboden. Ook moeten winkels in eigendom van moslims sluiten voor het vrijdaggebed en zijn islamitische kinderen verplicht religieuze lessen te volgen.

Misdrijven worden niet automatisch via het islamitisch recht afgehandeld. Alleen als het bewijs totaal sluitend is, zullen de religieuze regels worden toegepast, meldt het ministerie van Justitie. Voor overspel betekent dat dat de straf van steniging alleen voltrokken kan worden als er vier geloofwaardige getuigen zijn. Ontbreken die, dan zal het vergrijp via het normale strafrecht, gebaseerd op het systeem van oud-kolonisator Groot-Brittannië, afgedaan worden. Volgens het ministerie zal in de praktijk blijken dat de meeste misdrijven via de gewone strafrechter zullen lopen.

Volgens de krant Brunei Times kunnen de regels alleen op niet-moslims worden toegepast als zij moslims hebben bijgestaan in het plegen van een misdrijf. Circa 13 procent van de inwoners is boeddhistisch en 10 procent christelijk. Als gevolg van de grote olie- en gasvoorraden is Brunei een van de rijkste landen ter wereld.