Legeroefening met explosieven oorzaak grootste brand Australië

Een brandweervrouw loopt door een verbrand deel van de Blue Mountains.
Een brandweervrouw loopt door een verbrand deel van de Blue Mountains. Foto Reuters / David Gray

Een van de bosbranden in de Australische deelstaat New South Wales blijkt veroorzaakt door een oefening met explosieven van het leger. Dat is gebleken uit een onderzoek van de brandweer in de deelstaat, meldt onder andere The Australian.

Het gaat om een gigantische brand die woedt in de buurt van de stad Lithgow en de Blue Mountains, een gebied ten westen van Sydney. “Het onderzoek heeft uitgewezen dat de brand is veroorzaakt door explosieven die woensdag [vorige week, red.] tot ontploffing werden gebracht”, zei een woordvoerder van de brandweer. Het leger gaf afgelopen zaterdag al aan een onderzoek te zijn gestart naar of de legeroefening de oorzaak van die brand was.

Onze correspondent in het gebied twittert dat politiek en brandweer wel voorzichtig zijn met het geven van kritiek op het leger, nu blijkt dat het achter een van de grootste branden zit:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Een brand is ontstaan door legeroefening. Brandweer en politici zijn voorzichtig met kritiek. Er was geen vuurverbod en leger helpt blussen.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Nog 73 brandhaarden in New South Wales. Daarvan zijn 29 niet onder controle. Schade is groot, maar niet catastrofaal zoals eerder gevreesd.

De brand heeft al 47 duizend hectare en een aantal huizen verwoest. In de staat zijn zeker tweehonderd huizen in de as gelegd en een man is om het leven gekomen. Duizenden Australische inwoners van het gebied in en rond de Blue Mountains zijn vandaag door de autoriteiten opgeroepen te vertrekken naar veiliger gebied in verband met de voortwoekerende bosbranden.