Berlusconi wéér voor de rechter - nu voor omkoping van senator

Berlusconi in augustus in Rome.
Berlusconi in augustus in Rome. Foto Reuters / Alessandro Bianchi

Silvio Berlusconi moet opnieuw voor de rechter verschijnen, dit keer voor corruptie. Hij wordt ervan beschuldigd een senator te hebben omgekocht. Dat zeggen bronnen bij de rechtbank tegen persbureau Reuters. Met deze nieuwe aanklacht erbij lopen er nu zeven zaken tegen de ex-premier.

De aanklagers beschuldigen Berlusconi ervan in 2006 een linkse senator drie miljoen te hebben toegestoken om over te lopen naar zijn rechtse partij PdL. Berlusconi wilde zo de regering van Romano Prodi ten val brengen.

Marc Leijendekker, Italië-redacteur voor NRC, legt uit wat er toen gebeurd is:

“Het gaat om een zaak die speelde toen Romano Prodi voor de tweede keer premier was van een links kabinet, van 2006-2008. Er was al ruzie binnen de coalitie, en Berlusconi probeerde mensen los te weken uit die coalitie. Hij zou senator Sergio De Gregorio, toen lid van een kleine centrum-linkse partij, drie miljoen euro hebben betaald om met zijn rechtse kamp mee te stemmen.”

Volgens Leijendekker laat deze aanklacht zien waarom Berlusconi zo driftig probeert zijn dreigende schorsing als senator tegen te gaan:

“Als dat gebeurt, is hij zijn parlementaire onschendbaarheid kwijt en zou hij kunnen worden gearresteerd. Die mogelijkheid geldt ook voor een andere lopende rechtszaak, over de seksfeestjes die hij in zijn villa hield. In deze zaak wordt hij ervan verdacht getuigen te hebben omgekocht.

Berlusconi kan geschorst worden als senator als een uitvloeisel van zijn veroordeling tot vier jaar cel, eind juli, wegens financiële fraude. De Senaat moet hierover een politiek besluit nemen, en Berlusconi’s advocaten gaan waarschijnlijk in cassatie tegen een rechterlijk verbod op politieke functies voor twee jaar dat hem vorige week is opgelegd.”

De senator, Sergio De Gregorio, is degene die de zaak aan het licht bracht. Hij ging akkoord met een schikkingsvoorstel van twintig maanden cel.

    • Peter Zantingh