Aanklacht tegen Greenpeace-activisten Arctic Sunrise afgezwakt

De Arctic Sunrise.
De Arctic Sunrise. Foto EPA/ Angela Kolyada

Rusland heeft besloten de aanklachten tegen de dertig Greenpeace-activisten, onder wie twee Nederlanders, van het schip Arctic Sunrise af te zwakken van piraterij naar vandalisme. Dat meldt het Russische persbureau Itar-Tass op gezag van de woordvoerder van het comité dat onderzoek naar het incident doet.

Op piraterij staat in Rusland maximaal vijftien jaar gevangenisstraf, op vandalisme maximaal zeven, meldt persbureau AFP. Nederland kondigde maandag nog aan naar het Zeerechttribunaal te stappen om het schip en zijn bemanning vrij te krijgen. Die beslissing volgde op de onwelwillendheid van Rusland om aan de eisen van Nederland in een eerder gestarte arbitrageprocedure te voldoen. Rusland had daarvoor nog gezegd bereid te zijn aan de procedure mee te werken. Rusland zei vandaag aan een proces bij het VN-tribunaal niet mee te zullen werken.

Vladimir Chuprov van Greenpeace Rusland spreekt op de website van de organisatie van een aanklacht die nog steeds buitenproportioneel is:

“De dertig opvarenden van de Arctic Sunrise zijn geen vandalen, net zoals ze geen piraten waren. Dit is nog steeds een buitenproportionele aanklacht, waarop maximaal zeven jaar celstraf staat. Het is niet meer dat een aanval op het principe van vredelievend protest.

We zullen de vandalismeaanklacht die op valse gronden is vastgesteld net zo sterk aanvechten als de beschuldigingen van piraterij. Het zijn beide verzonnen aanklachten die niet in verband staan met de realiteit.”

Activisten voerden actie tegen Gazprom

De Arctic Sunrise voerde actie tegen de plannen van Gazprom om in het Noordpoolgebied naar olie te boren. De milieuorganisatie wilde een booreiland van het bedrijf zo lang mogelijk bezetten.

Het schip werd echter geënterd door de Russische kustwacht en naar de haven van Moermansk gesleept. Rusland klaagde alle dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, aan voor piraterij.