Bom in Rusland eist zes levens

Bij een zelfmoordbomaanslag door een vrouw uit de Kaukasus zijn in Volgograd zes Russen om het leven gekomen en circa 40 mensen gewond geraakt. De vrouw, volgens de autoriteiten de 30-jarige Naida Asijalova uit Dagestan, liet in een bus in Volgograd bommen ontploffen met een kracht van twee tot drie kilo trotyl.

Volgens Russische media was de vrouw getrouwd met een etnische Rus die zich tot de islam bekeerd had en zich had aangesloten bij de rebellen die voor een Kaukasisch Emiraat vechten. Die strijd concentreert zich in belangrijke mate in de deelrepublieken Ingoesjetië en Dagestan, buurlanden van Tsjetsjenië waar de lokale leider Ramzan Kadyrov met harde hand en met Russische hulp regeert.

Hun ouders hadden geen contact meer met de twee. De ouders van de man van Asijalova zochten hem zelfs via het televisieprogramma Wacht op mij, een variant van het KRO-programma Spoorloos.

De zelfmoordaanslag in Volgograd illustreert dat de Kaukasus niet is gepacificeerd en dat het geweld, net als tijdens de Eerste Tsjetsjeense Oorlog (1994-1996), weer kan overslaan naar Rusland zelf. De aanslag lijkt tot doel te hebben om in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji, in februari volgend jaar, onzekerheid te zaaien over de veiligheid in het zuiden van Rusland.