Zorgpremie bij Zilveren Kruis daalt met 8 procent

Na prijsvechter DSW heeft ook zorgverzekeraar Zilveren Kruis aangekondigd zijn maandpremie voor de ziektekostenpolis fors te verlagen. De premie van de meest verkochte ziektekostenpolis van Zilveren Kruis gaat volgend jaar 8 procent omlaag, zo maakte de zorgverzekeraar vanochtend bekend.

Zilveren Kruis, onderdeel van marktleider Achmea, zal volgend jaar 99,95 euro per maand in rekening brengen voor een basispolis, de ziektekostenverzekering die iedereen verplicht dient af te sluiten. Bij die polis geldt een eigen risico van 360 euro. DSW kondigde vorige maand aan zijn basisverzekering tegen 95 euro per maand aan te bieden.

Het tarief dat Zilveren Kruis bekendmaakt geldt alleen voor zijn Beter Af Polis, met ruim 2 miljoen afnemers de meest verkochte basispolis, volgens de zorgverzekeraar. Deze verzekering is een zogeheten naturaverzekering waarbij de zorgverzekeraar selectief inkoopt. Het tarief van de doorgaans duurdere restitutiepolis, waarbij de verzekerde zelf bepaalt welke arts of kliniek wordt gekozen, is nog niet bekend. Zilveren Kruis licht niet toe waardoor haar premie is gedaald of hoe de kosten zijn opgebouwd.

Zorgverzekeraars boekten vorig jaar flink meer winst. Dat deden zij ook om hun financiële gezondheid te verbeteren. Door dat steeds meer financiële risico’s van de overheid naar verzekeraars verhuizen, hebben de verzekeraars hogere eigen vermogens nodig.

De grote verzekeraars zitten met hun eigen vermogen ruim boven de grens die De Nederlandsche Bank stelt, waardoor het minder noodzakelijk is winst te maken op de zorgpolissen. Dat zowel DSW als Zilveren Kruis de premie met meer dan 7 procent verlaagt kan erop wijzen dat verzekeraars dit jaar op minder winst mikken.