Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Winst KPN in derde kwartaal meer dan gehalveerd

De winst van KPN is afgelopen kwartaal ruimschoots gehalveerd.
De winst van KPN is afgelopen kwartaal ruimschoots gehalveerd. Foto ANP / Koen van Weel

KPN heeft in het derde kwartaal de winst met meer dan vijftig procent zien dalen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst kwam uit op 87 miljoen euro, tegen 196 miljoen in het derde kwartaal vorig jaar. Dat maakte het telecombedrijf vanochtend bekend.

De sterke daling van de winst is mede het gevolg van grote investeringen – in 2013 bijna 1,7 miljard euro. KPN investeerde veel in 4G-technologie (de nieuwe standaard voor mobiele communicatie). In het eerste kwartaal van 2014 zal KPN landelijke 4G dekking bieden. Ook is er geld uitgetrokken voor klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor glasvezel en interactieve televisiediensten.

De omzet uit voort te zetten activiteiten van KPN daalde met 7,6 procent in het derde kwartaal tot 2,1 miljard euro. De operationele winst daalde met veertien procent tot 743 miljoen euro. De daling van de omzet was vooral het gevolg van de daling van het aantal mobiele abbonementen bij KPN. Ook op de zakelijke markt vielen de prestaties tegen. De werkgelegenheid daalde met 3.200 mensen naar 23.500.

Vorige week trok het Amerikaanse telecombedrijf América Móvil het bod op KPN terug. KPN en América Móvil konden het niet eens worden over onder meer de prijs die de Mexicanen voor KPN wilden betalen. Er is nog steeds “zakelijk en goed contact” met América Móvil, zei KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok vanmorgen bij de toelichting op de cijfers. De Mexicanen hebben een aandelenbelang van bijna 30 procent en leveren twee commissarissen.

KPN verlaagt investeringsverwachting

Blok sprak vanochtend over “uitdagende marktomstandigheden” in het derde kwartaal. Met de activiteiten waarmee KPN doorgaat ligt het bedrijf naar eigen zeggen op schema voor het behalen van de eigen vooruitzichten. Op de thuismarkt verwacht KPN een stabilisatie richting 2014. In België wordt een betere prestatie verwacht dan de markt.

Het bedrijf heeft de investeringsverwachting verlaagd, omdat het naar eigen zeggen de afgelopen periode meer heeft geïnvesteerd dan concurrenten. Dit jaar komen de investeringen niet boven de 1,7 miljard euro uit. Over de periode 2013-2015 trekt KPN naar verwachting niet meer dan 4,7 miljard euro voor investeringen uit.

Volgend boekjaar verwacht KPN weer dividend uit te keren, afhankelijk van de verkoop van E-Plus.

Op de Amsterdamdse beurs werden de cijfers relatief gunstig ontvangen. De koers van het aandeel steeg met bijna 1,7 procent tot 2,27 euro. América Móvil bood 2,40 euro voor het aandeel KPN.