Winst KPN gehalveerd door investeringen

Aantal abonnees voor interactieve televisie stijgt

In het derde kwartaal van dit jaar daalde het aantal mobiele abonnementen bij KPN met 13.000, een afname van 0,2 procent. Ook op de zakelijke markt vielen de prestaties tegen, waardoor de omzet van het telecombedrijf met 7,6 procent daalde naar 2,1 miljard euro.

De winst is meer dan gehalveerd en komt uit op 87 miljoen euro. De werkgelegenheid daalde met 3.200 mensen naar 23.500. Beleggers kijken altijd naar het operationele resultaat vóór afschrijvingen – de zogeheten ebitda. Deze daalde met 13 procent naar ruim 760 miljoen euro.

Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die het concern vanmorgen publiceerde. Vorige week trok América Móvil het bod op KPN terug. KPN en het Mexicaanse telecombedrijf konden het niet eens worden over onder meer de prijs die de Mexicanen voor KPN wilden betalen. Er is nog steeds „zakelijk en goed contact” met América Móvil, zei KPN-bestuursvoorzitter Eelco Blok vanmorgen bij de toelichting op de cijfers. De Mexicanen hebben een aandelenbelang van bijna 30 procent en leveren twee commissarissen.

De sterke daling van de winst is mede het gevolg van grote investeringen – in 2013 bijna 1,7 miljard euro. KPN investeert veel in 4G-technologie (de nieuwe standaard voor mobiel internet). In het eerste kwartaal van 2014 zal KPN landelijke 4G-dekking bieden.

Ook is er geld uitgetrokken voor klantapparatuur, zoals smartphones en apparatuur voor glasvezel en interactieve televisiediensten. In het derde kwartaal kwamen er 32.000 nieuwe glasvezelklanten bij, wat het totale aantal huishoudens op 461.000 brengt.

Bij de interactieve televisie en glasvezel steeg de omzet door een grotere vraag en door hogere prijzen. Het aantal verkochte pakketten van tv, internet en bellen steeg in he derde kwartaal met 38.000 naar 1,7 miljoen. Ook het aantal abonnees voor interactieve televisie steeg sterk, met 72.000 nieuwe klanten. KPN heeft inmiddels een marktaandeel van 25 procent. Een jaar geleden was dat nog 20 procent.

De investeringen leggen een zwaar beslag op de financiële positie van KPN, maar topman Blok verwacht dat die positie sterke verbeterd met de verkoop van de Duitse mobiele dochter E-Plus aan Telefónica. Dat moet 8,5 miljard euro opleveren en het geld wordt gebruikt om de schuld af te bouwen en de investeringen te betalen. De afronding van de verkoop is naar verwachting in 2014.

Op de Amsterdamse beurs werden de cijfers relatief gunstig ontvangen. De koers van het aandeel steeg vanochtend met bijna 1,7 procent tot 2,27 euro. América Móvil bood 2,40 euro voor het aandeel KPN.