Filmpje: vrienden en vijanden van de VS in het Midden-Oosten sinds WOII

Invasies, coups, verdragen, verkiezingen en diplomatieke rellen. In 75 jaar tijd hebben de Verenigde Staten veel vrienden en vijanden gemaakt in het Midden-Oosten. In dit filmpje komt de woelige geschiedenis voorbij in minder dan drie minuten.

De legenda werkt als volgt. Vijanden zijn rood. Vrienden zijn blauw. De dubbelzinnige relaties zijn paars. De verticale strepen tonen een burgeroorlog, waarbij de VS één van de twee partijen steunt. Dan zijn er ook nog wat symbolen te zien: invasies (een tank), coups, (een pistool), verdragen of diplomatieke afspraken (een pennetje), verkiezingen (een vinkje), vreedzame machtsoverdrachten (overdragen stokje) en volksopstanden (de betoger).

De maker koos voor de bekende dichotomie tussen goed en slecht, veelgebruikt tijdens de Koude Oorlog en de ‘War on terror’.


Grotere kaart weergeven

    • Marije Willems