Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Hoofd VN-werkgroep Zwarte Piet: Sinterklaasfeest moet stoppen

De discussie over Zwarte Piet is de afgelopen week weer in alle hevigheid opgelaaid.
De discussie over Zwarte Piet is de afgelopen week weer in alle hevigheid opgelaaid. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederland moet ophouden met het vieren van het Sinterklaasfeest omdat het fenomeen van Zwarte Piet een terugkeer is naar de tijd van de slavernij. Dat zegt Verene Shepherd, het hoofd van de VN-werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, vandaag in een interview met EenVandaag.

Update 16.05: Een Kamerdelegatie gaat VN-onderzoeker Shepherd naar aanleiding van haar uitspraken om opheldering vragen. Ook willen de Kamerleden haar uitleggen wat het Nederlandse kinderfeest inhoudt.

Shepherd: feest is terugkeer naar slavernij

Shepherd zegt dat de werkgroep “niet kan begrijpen waarom Nederlanders niet inzien dat dit een terugkeer naar de slavernij is en dat in de 21e eeuw dit feest moet stoppen”.

NRC Handelsblad meldde afgelopen zaterdag dat de VN onderzoek doen naar het Nederlandse Sinterklaasfeest. Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland omdat zij “informatie gekregen” de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is.

Rutte moet feest stoppen

Shepherd zegt tegen EénVandaag dat ze als lid van de werkgroep verplicht is nog onderzoek naar het fenomeen van Zwarte Piet te doen, maar dat ze haar persoonlijke mening al klaar heeft.

“Als zwart persoon zeg ik, als ik in Nederland zou wonen, zou ik me er tegen verzetten. Mijn persoonlijke mening is, dat dit in de 21e eeuw niet zou mogen gebeuren. Het is beledigend, wij gaan ook niet de straat op en zeggen; dit is hoe alle blanke mensen eruit zien of dat is hoe alle blanke mensen eruit zien. Wij doen dat niet, wij doen dat niet!”

Shepherd roept premier Rutte op een einde te maken aan het Sinterklaasfeest. “De premier heeft de macht om dit te veranderen en om zijn invloed uit te oefenen op de groep die deze gewoonte in stand houdt.”

Rutte: Zwarte Piet, dat zegt het al, is zwart

Rutte reageerde vrijdag laconiek op de ophef rond Sinterklaas. “Zwarte Piet, dat zegt het al, die is zwart”, zei de premier. Rutte voegde toe dat “je altijd rekening moet houden met gevoelens van anderen” en dat het “geen zaak van de regering” is, en dat hij aan de kleur van Piet “weinig kan veranderen”.

Lees hieronder de brief van de VN over Zwarte Piet:

De brief van de VN over Zwarte Piet