Verdwenen raadslid pleegde zelfmoord

Het sinds elf dagen vermiste Amersfoortse raadslid Ramón Smits Álvarez is gisteren dood teruggevonden in de Spaanse regio Galicië. Hij is van een hoge brug in de rivier de Ulla gesprongen. De PvdA-politicus (34) was in de race voor het lokale lijsttrekkerschap van zijn partij.

Volgens de lokale krant La Voz de Galicia had Smits iets na vijf uur ’s middags nog een telefoongesprek met zijn vrouw in Nederland waarin hij zijn daad aankondigde. Ook belde hij het alarmnummer van de Guardia Civil en gaf zijn locatie door. Toen een patrouillewagen ter plekke kwam, zagen agenten Smits op de brug staan, maar ze konden hem niet beletten te springen.

De lokale krant zegt ook nog gebeld te zijn door Smits’ moeder, die bij de redactie alarm sloeg dat haar zoon van „een brug” nabij regiohoofdstad Santiago de Compostela wilde springen. Ze wist alleen niet welke. Volgens RTV Utrecht, die met een verslaggever ter plekke is, hoorde ze dit weer via een tante in Spanje die gisteren ook door Smits was gebeld.

De moeder van de half-Spaanse Smits is afkomstig uit de streek in de noordwestelijke uithoek van het land. Veertig jaar geleden emigreerde ze naar Nederland. De familie heeft er een huis en Smits kwam regelmatig in Galicië. Hij was er tevens lid van de arbeiderspartij PSOE, het Spaanse equivalent van de PvdA. Voor de socialisten stond hij in 2012 op een kieslijst bij de provinciale verkiezingen. Doel daarvan was stemmen van andere emigranten te trekken. Het afgelegen en regenachtige Galicië is van oudsher een regio waaruit veel mensen wegtrekken op zoek naar werk.

Vorige week bracht de Nederlandse politie al naar buiten dat Smits in een aan zijn vrouw achtergelaten bericht om ‘rust’ had gevraagd. Ook werd bekend dat ten tijde van zijn verdwijning 4.000 euro was opgenomen van de lokale partijrekening waar hij toegang toe had.

De Amersfoortse PvdA, die de uitslag van de lijsttrekkersverkiezing uitstelde wegens Smits’ verdwijning, spreekt op haar website „grote verslagenheid” uit nu diens dood bekend is.