Vanavond presentatie nieuwe iPads - wat zijn de populairste alternatieven?

Googles Nexus 7.
Googles Nexus 7. Foto Google

Twee jaar lang wist Apple de markt voor tablets te domineren met de iPad. Maar die positie bleek onhoudbaar: volgens de laatste IDC-cijfers voert Android nu de markt aan, en is nog maar één op de drie verkochte tablets een iPad. Vorig jaar had Apple nog een marktaandeel van 60 procent. Toch drukt de iPad nog altijd zijn stempel op de markt. In afwachting van de introductie van een nieuw model - naar verwachting gebeurt dat vanavond - daalden de verkoopcijfers in het afgelopen kwartaal.

Dit najaar veel nieuwe tablets verwacht

Dit najaar zal de tabletverkoop weer opveren, is de verwachting. Door de iPad, maar ook door talloze concurrerende modellen. Android voert de boventoon maar daarnaast introduceerde Microsoft nieuwe Surface-tablets die draaien op Windows 8.1 en Windows RT. En sinds vandaag heeft ook Nokia zich in de strijd gemengd. Een overzicht van de belangrijkste aanbieders, de modellen die ze aanbieden, de software die er op draait én hun marktaandeel. Wat zijn de populairste alternatieven voor de iPad?

Overzicht:

Samsung

De maker van de succesvolle Galaxy-serie was één van de eerste fabrikanten die met een Android-tablet de strijd aanging met Apples iPad. Onlangs bracht de Koreaanse fabrikant de Galaxy Note 10,1-inch uit. Daarnaast levert het ook nog twee tablets uit de Galaxy-serie: de Galaxy Tab 3 met een 8,0- en 10,1-inch scherm.

Samsung Note 10,1-inch
Op de markt sinds: 10 oktober 2013
Software: Android 4.3
Schermgrootte: 10,1-inch (2560*1600 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 of 32 GB
Mobiel internet: optioneel, zowel 3G als 4G (afhankelijk van provider)

Wat zeggen de reviews?
De Samsung Note is bedoeld om te gebruiken in combinatie met een styluspen. Zo kun je er gemakkelijk handmatig mee schrijven en tekenen. Toch vinden gezaghebbende techsites zoals The Verge en Engadget dat de Note daarvoor nog niet het ideale apparaat is, wat vooral zou komen doordat de software waarmee je met de pen kunt schrijven op de tablet nog nog verre van goed is. Al wordt er wél opgemerkt dat het voor tekenen wellicht op dit moment de best keuze is, totdat er betere alternatieven zijn.

Reviews: The Verge, Engadget.

Samsung Galaxy Tab 8- en 10-inch
Op de markt sinds: 8- en 10-inch sinds 20 juni 2013
Software: Android 4.2
Schermgrootte: 8,0- en 10,1-inch (1280*800 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 of 32 GB
Mobiel internet: optioneel, zowel 3G als 4G (afhankelijk van provider)

Wat zeggen de reviews?
De techblogs zijn kritisch over de Galaxy Tab 3 8,0- en 10,1-inch. Ze stellen min of meer dat je de 300+ euro beter aan een ander tablet kunt besteden. Dat kom niet zozeer omdat de Tab slecht is, maar omdat er voor dezelfde prijs betere alternatieven zijn, zoals de Note of de Nexus 7.

Reviews: The Verge en Engadget

Tab 3 8-inch:

Tab 3 10-inch:


Microsoft

Een relatief nieuwe speler op de tabletmarkt is Microsoft. Tot nu toe leverde Microsoft vooral software voor tablet-achtige apparaten. Maar enige tijd geleden besloot het bedrijf om de strategie om te gooien en presenteerde het de Microsoft Surface. Inmiddels bestaan er twee varianten: de ‘RT’ en de ‘Pro’. Vooral de Pro is het paradepaardje van Microsoft, die wordt gepresenteerd als hét alternatief voor de pc.

Een belangrijk verschil tussen de RT- en Pro-versie is dat RT enkel applicaties kan draaien die verkrijgbaar zijn in de appstore van Microsoft en niet de mogelijkheid heeft om desktop-applicaties te installeren. Deze optie heeft de Pro wel.


Surface 2
Op de markt sinds: 9 oktober 2013
Software: Windows RT
Schermgrootte: 10,6-inch (resolutie: 1920*1080 pixels)
Opslagcapaciteit: 32 GB
Mobiel internet: nee

Wat zeggen de reviews?
De Surface 2 doet het een stuk beter dan zijn voorganger, maar lijkt nog altijd niet mee te doen met de ‘grote jongens’, aldus een aantal recensies. Op hardewaregebied is het een mooi product en ook het toetsenbord is prijzenswaardig. Toch stokt de populariteit een beetje bij de prijs (vanaf 449 euro) en op het feit dat de appstore van Windows nog een klein aanbod heeft. Het gaat de goede kant op, maar Google en Apple inhalen zit er nog (lang) niet in.

Reviews: TechRadar, Cnet.

Surface Pro 2
Op de markt sinds: 9 oktober 2013
Software: Windows 8 Pro
Schermgrootte: 10,6-inch (resolutie: 1920*1080p - full hd)
Opslagcapaciteit: 64
Mobiel internet: nee

De Surface Pro 2 is en blijft in het Windows-segment dé favoriet. Toch zijn er wel wat op- en aanmerkingen te maken. Zo zijn er weinig nieuwe features of veranderingen in het design ten opzichte van de Surface Pro 1. Wel noemenswaardig is de verbeterde batterijduur. Het idee van een tablet en pc in één komt opnieuw ook dichterbij, maar heeft nog wel wat kinderziektes. Wellicht komt dat doordat het Microsoft nog niet helemaal is gelukt ervoor te zorgen dat je hiervoor maar één apparaat nodig hebt.

Reviews: The Verge, Cnet.

Asus

De fabrikant is bekend van laptops, maar net als veel andere fabrikanten is het ook tablets gaan maken om bij te blijven. En niet zonder succes. Zo mocht Asus dit jaar Googles tablets produceren: de Nexus 7 en 10, waarvan de Nexus 7 de meeste recente is. Deze tablets komen uit de succesvolle serie, die wordt gezien als één van de beste alternatieven voor de iPad. Daarnaast produceert Asus ook al een tijdje een eigen lijn tablets, die minder goed zijn ontvangen.

Nexus 7
Op de markt sinds: 17 september 2013
Software: Android 4.3
Schermgrootte: 7-inch (1920*1200 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 of 32 GB
Mobiel internet: optioneel (3G of 4G, afhankelijk van de provider)

Wat zeggen de reviews?
Nexus 7 is dé concurrent van de iPad mini. Dat is de conclusie die je kunt trekken uit de recensies op techblogs. ‘Google had veel eerder moeten starten met het zelf produceren van tablets’, is een beetje de tendens. Sommigen durven zelfs te stellen dat de tablet beter is dan iOS, wat een aantal jaar lang ondenkbaar was. Het enige minpuntje dat wordt genoemd is dat er voor de Nexus-tablets een kleiner app-aanbod is.

Reviews: The Verge, Engadget.

Asus Memo Pad F-HD 10
Op de markt sinds: 7 oktober 2013
Software: Android 4.2
Schermgrootte: 10,1-inch (resolutie: 1920*1200 pixels)
Mobiel internet: nee

Wat zeggen de reviews?
De grote blogs hebben zich (nog) niet gewaagd aan een review van de Memo Pad F-HD. Dat kan verschillende redenen hebben. De belangrijkste is misschien wel dat Asus dit jaar ook de Nexus-serie van Google mocht produceren, waardoor er wellicht minder aandacht is voor de andere apparaten. De blogs die er wel over schrijven lijken niet lyrisch over de tablet. De processor zou niet goed zijn en het scherm is ook niet het beste. Het is dan ook maar de vraag of de tablet 350 euro waard is.

Reviews: Hardware Info en LaptopMag.

Asus Memo Pad Smart 10-inch
Op de markt sinds: 1 maart 2013
Software: Android 4.2
Schermgrootte: 10,1-inch (resolutie: 1280*800 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 GB
Mobiel internet: nee

Wat zeggen de reviews?
De Pad Smart wordt door de techblogs in de categorie ‘gemiddeld’ ingedeeld. De tablet gooit geen hoge ogen en de grotere Amerikaanse techsites hebben de Pad Smart niet behandeld. Blogs die de tablet wel behandelen stellen dat het een ‘prima’ tablet is en betaalbaar met een prijs van 349 euro. Ten slotte wordt opgemerkt dat je bij Asus-tablets niet alleen Android-software geleverd krijgt, maar ook een keur aan door Asus geleverde apps.

Reviews: AndroidWorld en TabletsMagazine.


Acer

Computermaker Acer biedt drie tabletseries aan. Net als veel andere fabrikanten produceert het bedrijf Android-tablets. Maar daarnaast biedt het ook een tabletlijn aan met Windows 8. De tablets dragen allemaal de naam ‘Iconia’, onderling wordt er onderscheid gemaakt tussen de Iconia A, B en W (Windows-lijn).

Acer Iconia A1
Op de markt sinds: 4 juni 2013
Software: Android 4.2
Schermgrootte: 7,9-inch (resolutie: 1024*768 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 GB
Mobiel internet: aangekondigd, nog niet verkrijgbaar

Wat zeggen de reviews?
De Iconia A1 wordt geprezen om zijn scherm. Het is namelijk de eerste fabrikant die - naast Apple - gebruikmaakt van een schermdiagonaal van 7,9-inch. Toch wordt er wel opgemerkt dat de tablet wat aan de zware kant is en de schermhelderheid tegenvalt. Wel wordt de Iconia A1 geprezen om zijn prestaties en batterijduur. Ten slotte is de tablet met een adviesprijs van 169 euro vrij goedkoop.

Reviews: Tweakers en ZDNet.

Acer Iconia B1
Op de markt sinds: 25 juli 2013
Software: Android 4.2
Schermgrootte: 7,0-inch (resolutie: 1024*600 pixels)
Opslagcapaciteit: 8 of 16 GB
Mobiel internet: nee

Wat zeggen de reviews?
De Iconia B1 is goedkoop, maar dat lijkt dan ook direct het enige pluspunt te zijn. Het scherm wordt min of meer de grond in geboord en ook de behuizing wordt aangemerkt als ‘slecht’. Het enige lichtpuntje lijkt het grote werkgeheugen, al lost dat bij het beeldscherm weinig op. Vandaar dat over het algemeen het advies wordt gegeven om toch nog even door te sparen voor een iets beter model.

Reviews: TabletsMagazine en ZDNet.

Acer Iconia W3
Op de markt sinds: 4 juni 2013
Software: Windows 8
Schermgrootte: 7,9-inch (resolutie: 1024*768 pixels)
Opslagcapaciteit: 16 GB
Mobiel internet: nee

Wat zeggen de reviews?
Om met het positieve te beginnen: het is één van de weinige Windows-tablets met een 8-inch scherm. Dat lijkt dan meteen ook het enige positieve te zijn. The Verge stelt zelfs dat het de tablet op geen enkele manier kan aanraden, omdat de hardware ronduit slecht is. Onder meer het scherm zou tegenvallen. Wel toont de W3 aan dat Windows 8 goed te combineren is met kleinere tabletschermen.

Reviews The Verge en Engadget.


Nokia

Nokia is nieuw op de tabletmarkt. Een op zich logische keuze, want de tabletmarkt is de toekomst, maar ook een rare zet omdat het een directe concurrent is van de Surface 2. Dat apparaat is gemaakt door Microsoft, wat in september het plan aankondigde om Nokia over te nemen.

Lumia 2520
Op de markt sinds: nog onbekend
Software: Windows 8.1 RT
Schermgrootte: 10,1-inch scherm
Opslagcapaciteit: 32 GB
Mobiel internet: optioneel, zowel 3G als 4G (afhankelijk van provider)

Nokia heeft vanmorgen zijn eerste tablet gepresenteerd: de Lumia 2520. Het heeft een 10,1-inch scherm en is daarmee vergelijkbaar met de Samsung Note 10,1. De 2520 is naast een tablet heel bewust ontworpen als een laptop, de tablet wordt geleverd met een toetsenbord die onder andere de beschikking heeft over een trackpad en een extra batterij.

Apple

De iPhone-maker worden beschouwd als de pionier van de hedendaagse tablets. Het bracht in januari 2010 als eerste een tablet op de markt. In eerste instantie had het bedrijf dan ook een groot marktaandeel, maar het is inmiddels ingehaald door Android-fabrikanten. Vooral Samsung heeft veel van Apples marktaandeel afgesnoept. Lees hier meer over het marktaandeel van Apple.

iPad 4
Op de markt sinds: 9 november 2012
Software: iOS 7
Schermgrootte: 9,7-inch (2048*1536 pixels)
Opslagcapaciteit: 16, 32, 64 of 128 GB
Mobiel internet: optioneel, zowel 3G als 4G (afhankelijk van provider)

Wat zeggen de reviews?
De vierde generatie iPad betekent geen grote verandering. Het is vooral meer van hetzelfde ten opzichte van de iPad 3, met als grote verschil het verdwijnen van de 30-pins-connector. Niet iedereen zal blij zijn met deze verandering, omdat het betekent dat veel mensen een stapeltje kabeltjes mogen gaan vervangen. Verder heeft Apple de processor een update gegeven. Het algemene advies? Mocht je een nieuwe iPad nodig hebben is het een aanrader, anders ben je net zo goed af met de iPad 3.

Reviews: The Verge, Engadget

iPad mini
Op de markt sinds: 27 oktober 2012
Software: iOS 7
Schermgrootte: 7,9-inch (1024*768 pixels)
Opslagcapaciteit: 16, 32 of 64 GB
Mobiel internet: optioneel, zowel 3G als 4G (afhankelijk van provider)

Wat zeggen de reviews?
Lang was er discussie over of Apple überhaupt met een kleinere iPad zou komen. Wijlen Steve Jobs zou ooit hebben gesteld dat Apple geen kleinere tablet zou willen maken. Toch maar goed dit het bedrijf het wel heeft gedaan, want hij is uitermate goed ontvangen. Vooral het feit dat de tablet zo ongelofelijk licht is, wordt geroemd. Wel missen de techblogs een retina-scherm en sterke processor. Ook wordt er kritisch gekeken naar de - in vergelijking met Android-tablets - hoge prijs.

Reviews: The Verge, Engadget

Marktaandelen

Er zijn twee belangrijke verschillen te onderscheiden: het marktaandeel van besturingssystemen (OS) en van fabrikanten zelf. Doordat Android open-source (Wiki) is maken veel fabrikanten gebruik van het systeem. Met als logisch gevolg dat Android het grootste is. Volgens IDC heeft Android momenteel ruim 62 procent van de tabletmarkt in handen, Apples iOS is tweede met ruim 32 procent.

Wel heeft Apple nog altijd het grootste marktaandeel als fabrikant. De verschillen zijn tussen de fabrikanten wel kleiner. Apple heeft een marktaandeel van 32 procent, Samsung komt daar achteraan met 18 procent. Of het een kwestie van tijd is voordat Samsung Apple heeft ingehaald is maar de vraag, want Asus (4,5 procent) en Lenovo (3,3 procent) doen hun best om te concurreren met Samsung en zo marktaandeel te veroveren.

    • Nando Kasteleijn