Turkse echtgenote kost man legerbaan

Defensie heeft een man een baan geweigerd bij het Commanda Landstrijdkrachten vanwege zijn huwelijk met een Turkse vrouw. Om de baan te krijgen, moesten hij en zijn vrouw gescreend worden door de militaire inlichtingendienst MIVD. Over de vrouw kon niet genoeg informatie worden verzameld omdat Nederland geen relatie heeft met de Turkse veiligheidsdienst.

Dat blijkt uit een uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens die gisteren openbaar werd gemaakt. Het college oordeelde dat de minister hiermee inderdaad „indirect onderscheid maakt op grond van nationaliteit”. Maar het noemt de reden legitiem. De man en vrouw moesten gescreend kunnen worden om „de nationale veiligheid te waarborgen”.

Terwijl de MIVD-screening begin 2010 begon, kon de man alvast beginnen met zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School. Zes maanden na de start van zijn opleiding hoorde hij dat hij die opleiding niet mocht afmaken.

Bij een MIVD-screening moet de laatste vijf jaar van de betrokkenen in kaart worden gebracht. Omdat de vrouw pas twee jaar in Nederland woonde, was dat niet mogelijk.

Soms kunnen die gegevens worden verkregen van de inlichtingendienst van een ander land. Maar met de Turkse inlichtingendienst heeft Nederland geen banden. Eerder al stelde de rechtbank waarbij de man zijn ontslag aanvocht, hem in het ongelijk.