‘Tsjonge, wat gaat hier gebeuren?’ Dan Brown naar Nederland voor het Friese paard

Dan Brown bij de presentatie van zijn nieuwe boek 'Inferno' in Italië in juni 2013
Dan Brown bij de presentatie van zijn nieuwe boek 'Inferno' in Italië in juni 2013 Foto ANP

Bestsellerauteur Dan Brown komt in januari 2014 voor het eerst naar Nederland. Voor het Friese paard, zo blijkt. Ids Hellinga, directeur van Het Friesch Paarden-Stamboek, nodigde hem uit. Tot zijn verbazing ging Brown erop in.

Samen met zijn vrouw blijkt Dan Brown, die met zijn dit jaar uitgekomen Robert Langdon-thriller Inferno een van de meest succesvolle boeken van 2013 schreef, een liefhebber te zijn van het Friese paard. In Inferno liet Brown zijn hoofdpersoon Langdon oog in oog staan met Friese paarden.

Zo’n anderhalf jaar geleden schreef Brown hoogstpersoonlijk een mail aan Ids Hellinga, directeur van de koninklijke vereniging Het Friesch Paarden-Stamboek, waarin de Amerikaanse bestsellerauteur Hellinga bedankte voor het in stand houden van een bijzonder paardenras. Over de telefoon zegt Hellinga aangenaam verrast te zijn geweest door Browns mail:

“Ik dacht: tsjonge, wat gaat hier nu gebeuren. Brown schreef dat hij verknocht was geraakt aan het Friese paard. Hij wilde samen met zijn vrouw in Hampshire een fokkerij beginnen. Hij bedankte ons voor het instandhouden van een bijzonder paardenras. Toen wij hem in een mail bedankten en uitnodigden bij de jaarlijkse paardenkeuring aanwezig te zijn, ging hij tot onze grote verbazing in op onze uitnodiging.”

De prestigieuze hengstenkeuring vindt plaats van 9 tot en met 11 januari. Brown zal eregast zijn. Volgens Hellinga staat de definitieve dagindeling nog niet vast:

“Brown komt écht naar de keuring om het Friese paard van dichtbij te bekijken. Hij zal geen toespraak gaan houden. Wel zal hij, naast de keuring, waarschijnlijk een theaterprogramma bijwonen waar de paarden aan meedoen. De kans bestaat ook dat de Friese vertaling van Inferno in aanwezigheid van Brown gepresenteerd gaat worden. Voor de duidelijkheid: wij passen ons schema geheel aan aan Brown. Wij willen er alles aan doen om zijn eerste bezoek aan Nederland succesvol te laten verlopen.”

Maar wat maakt dat Friese paard nu zo bijzonder? Dat heeft te maken met zijn ‘verheffende’ verschijning, zegt Hellinga:

“Van oudsher is het Friese paard, gitzwart met lange manen, een paard dat voor een koets werd geplaatst. Vanwege zijn unieke houding. Die is verticaal, met veel bravoure. Het Friese paard heeft iets verheffends. Zijn houding spreekt enorm tot de verbeelding.”

Op YouTube staat een keuring van Friese paarden in Assen:

    • Roderick Nieuwenhuis