‘Toename van jihadisten maakt regime onwrikbaar bij gesprekken’

Rebellenleider Yasser al-Abboud
Rebellenleider Yasser al-Abboud

De toename van jihadistische rebellengroepen in Syrië heeft de Syrische regering bemoedigd en zal het moeilijker maken om concessies af te dwingen van Damascus tijdens mogelijke vredesbesprekingen. Dat heeft een Amerikaanse functionaris gisteren gezegd. De jihadistische groepen vechten tegen het regime, maar eveneens tegen de meer gematigde Syrische oppositie die door het Westen wordt gesteund.

De VS hopen de meer gematigde Syrische oppositie aan tafel te krijgen met de regering tijdens een vredesconferentie die volgende maand moet plaatsvinden Genève. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry en internationaal bemiddelaar Lakhdar Brahimi proberen steun te verwerven voor de conferentie.

De Syrische Nationale Coalitie, die door honderd landen als wettige vertegenwoordiger van het Syrische volk wordt erkend, is echter zeer verdeeld. De grootste groep in de coalitie zegt echter dat ze niet aan de besprekingen zal deelnemen, omdat het regime doorgaat met geweld tegen burgers.

Westerse en Arabische landen die de coalitie steunen, bespreken vandaag in Londen de verdeeldheid binnen de oppositie en proberen de grootste groep over te halen alsnog deel te nemen. Zondag zei Brahimi dat hij hoopt dat de conferentie plaatsvindt op 23 november, maar waarschuwde dat dit alleen kan zonder de aanwezigheid van een „geloofwaardige oppositie”.

Een commandant van het Vrije Syrische Leger is gisteren omgekomen bij gevechten rond Deraa. Dat hebben Syrische activisten gezegd. Yasser al-Abboud, een volgens activisten zeer bekwame gedeserteerde legerofficier, leidde operaties in de provincie Deraa. (AP, Reuters)