‘Social media gebruik ik vooral om zichtbaar te zijn voor fans’

Eefje van Gorkum speelt in de serie Spangas, waarvan vrijdag de 1000ste aflevering wordt uitgezonden. Wat kijkt zij zelf graag?

De dagelijkse jeugdsoap Spangas gaat over een groep leerlingen van het Spangalis College. Actrice Eefje van Gorkum (1986) speelt de rol van Vallon Yuan, een zestienjarig meisje dat opgroeide met twee vaders en op zoek is naar haar moeder. Vrijdag wordt de duizendste aflevering van de serie uitgezonden op Nederland 3.

In de NCRV- serie over pubers spelen mobiele telefoons een belangrijke rol. „Bijna elk personage heeft wel een mobieltje”, zegt Van Gorkum. De telefoons waar de acteurs hun smsjes op ontvangen zijn, in tegenstelling tot op een echt schoolplein, niet van een hip merk. „Het zijn dummy’s”, zegt Van Gorkum. Grinnikend: „Zelf heb ik er geloof ik eentje van een onbekend merk uit Azië.”

Wat voor telefoon gebruikt u buiten de serie?

„Een iPhone 4, die ik voor geen goud meer wil missen. Erg om te zeggen eigenlijk hè? Ik gebruik de standaard apps: de NOS-nieuwsapp, Uitzending Gemist en social media als Facebook, Instagram en Twitter. Verder staat er veel muziek op mijn telefoon.’’

Hoe actief bent u op sociale media?

„Ik gebruik ze vooral om zichtbaar te zijn voor fans. Tijdens een mediatraining leerden we: maak in ieder geval een Facebook-account aan. Als je dat niet doet, duiken er fake-accounts op, mensen die online claimen dat ze jou zijn. Op deze manier kunnen fans het echte profiel vinden. Op mijn accounts ontvang ik veel vragen van fans. Dat zijn 9 van de 10 keer dezelfde. Zoals: ‘Is het leuk om in Spangas te spelen’ en: ‘Hoe kom je in de serie?’”

En hoe bent u in de serie gekomen?

„Ik heb een theateropleiding gedaan en een seizoen bij theatergroep De Nieuw Amsterdam gespeeld. Met televisie had ik dan ook weinig ervaring. Toen kwam dit op mijn pad. Ik besloot dat ik het gewoon moest aannemen om mezelf verder te kunnen ontplooien.”

Wat kijkt u zelf?

„Ik kijk echt heel af en toe tv. De druk om van alles op de hoogte te blijven voel ik niet echt. Ik ga liever naar het theater. Dat doe ik toch zeker minimaal één keer per maand. Zoals anderen vroeger in de bioscoop een film keken, ging ik toen ik jong was met mijn ouders naar een toneelvoorstelling. Dat is er altijd in gebleven.”

Romy van der Poel

Spangas: elke werkdag op Zapp om 19.00 uur.

    • Romy van der Poel