Shell mag grootste olieveld van Brazilië exploiteren

Agenten bewaken het hotel waar de veiling voor het Libra-veld plaatsvindt. Er was gisteren veel onrust in Rio, omdat tegenstanders niet willen dat het olieveld verkocht wordt. Foto EPA / Marcelo Sayao

Shell gaat het eerste grote olieveld van Brazilië exploiteren. De rechten daarvoor zijn in handen gekomen van een consortium waar naast het Nederlands-Britse bedrijf ook het Braziliaanse Petrobras, het Franse Total en twee Chinese bedrijven in zitten.

Het gaat om het Libra-veld, een groot, recentelijk ontdekt olieveld op ruim 200 kilometer van de Braziliaanse oostkust. Petrobras geeft leiding aan het consortium en heeft 40 procent in handen. Shell en Total zijn beiden voor 20 procent eigenaar, de Chinese bedrijven CNPC en Cnooc hebben allebei 10 procent.

Het olieveld, gezien vanuit de lucht:
http://youtu.be/J9XsGgwjtX8

Het consortium was de enige bieder en betaalt ongeveer 5 miljard euro voor het contract. Volgens Marc Bessems, NOS-correspondent in Brazilië, gaat een groot deel van de opbrengsten naar het land zelf:

Twitter avatar MarcBessems MarcBessems President @dilmabr juicht op twitter: ‘dit komt -voor Brazilië- neer op R$ 1 triljoen!’ Groot deel vd opbrengsten gaat dus naar Brazilië

Bij het hotel in Rio de Janeiro waar de deal bezegeld werd, protesteerden Brazilianen (onder wie stakende oliemedewerkers) die het oneens zijn met de verkoop omdat ze vinden dat het land afstand doet van rijkdommen. Ze raakten slaags met de politie, waarbij meerdere demonstranten gewond raakten.

http://youtu.be/OXKbKa21MXk

    • Peter Zantingh