‘Samenvatting doet hem tekort’. Reacties op het overlijden van schrijver Thomas Blondeau

Thomas Blondeau
Thomas Blondeau Foto ANP

Voor de een was hij een ambitieus iemand die zijn eigen plan trok, voor de ander de schrijver die zichzelf aan het uitvinden was. Velen hebben gereageerd op het overlijden van schrijver Thomas Blondeau.

Op de site van Boekblad sprak Suzanne Holtzer, hoofdredacteur Nederlandse literatuur bij De Bezige Bij, zich uit over Blondeau. Een schrijver uit eigen stal. Volgens Holtzer was Blondeau iemand die zijn eigen plan trok. Ook was hij ambitieus en prettig om mee samen te werken:

“Een samenvatting doet Thomas tekort. Hij was zoveel meer. Hij was een auteur die zijn eigen plan trok, iemand die zeer ambitieus en belezen was. Een persoon die bijzonder in de omgang was: hij was lief en grappig. Maar hard voor zichzelf, want hij wist dat hij het allemaal zelf moest doen’, vertelt Suzanne Holtzer. ‘Juist nu ging het zo goed met hem. Hij had geluk in de liefde en was blij met de ontvangst van zijn roman, zijn West-Vlaams versierhandboek.”

Ook was hij volgens Holtzer ‘bescheiden en bedachtzaam’:

“Hij kon heel goed luisteren. Hij had de drang om te schrijven en was eigenzinnig: hij volgde altijd zijn eigen verbeelding. Maar hij was ook geëngageerd, dat mag zeker niet vergeten worden.”

Schrijver Christiaan Weijts, die samen met Blondeau werkte voor het Leidse universiteitsblad Mare, typeert Blondeau vandaag in een necrologie in nrc.next als een schrijver die zichzelf aan het uitvinden was:

“Nooit wist je wat er precies van waar was. Alles had iets grotesks. Van een verhaal over Derrida kon hij ineens overschakelen op een cabaretimitatie.”

In een column in nrc.next schrijft Margriet Oostveen vandaag over het huwelijk dat Blondeau, als ‘begaafd ambtenaar in de burgerlijke stand’, recent sloot tussen NRC-columnisten. Oostveen was als collega uitgenodigd. Ze twijfelde, omdat zoiets als snel ‘klef’ wordt. Maar door Blondeau zou het bijzonder worden:

“Blondeaus toespraak was doorspekt met [..] nogal relevante vragen en kanttekeningen. De bruid, Rosanne Hertzberger, beschreef hij ernstig als ,,een charmant vormgegeven stijlbreuk”. Weer een lachsalvo. Blondeau’s onopgesmukte eerlijkheid, opgediend in dat toch wel conventionele decor, onder het baldakijn dat Joden een choepa noemen: het was doodernstig en dolkomisch tegelijk. Blondeau leek alle religieuze huwelijkstradities te betwijfelen. Maar tussen die brokstukken wilde hij in woorden wél een gemeend, liefdevol verbond tot stand brengen tussen zijn vrienden en ,,uiteindelijk de hele wereld”. Voor minder was deze Belg geen bijzonder ambtenaar in Nederland geworden. Over ambitie gesproken.”

Jojanneke van den Berge, die samen met Blondeau een rubriek schreef voor HP/De Tijd, schreef een brief aan haar ‘meest aimabele, zachtaardige en dromerige mannenvriend’:

“Tijdens het Boekenbal leerde ik je kennen, je bevallige dansrepertoire, je dichterlijke manier van spreken. Al snel noemde ik je Thomaatje, jij mij poppenkopje, en we vingen aan met een wekelijkse column-correspondentie in HP/De Tijd over mannen en vrouwen. Ofwel over het geworstel der seksen met de geslachtelijke verworvenheden dan wel verliezen die horen bij onze tijd. Vaak betroffen onze schrijfsels de wisseltruc van eigenschappen die Hij en Zij onderling hebben ondergaan. Wij leken daarvan het vleesgeworden voorbeeld.”

Op Twitter reageerden schrijvende collega’s gisteren al op het overlijden van Blondeau:

Twitter avatar JamalOuariachi Jamal Ouariachi Misselijk van. Thomas Blondeau is niet meer. http://t.co/Ts91mkwT8t
Twitter avatar ThomasHvV Thomas Heerma v Voss Wat een afschuwelijk niets om de week mee te beginnen: schrijver Thomas Blondeau is, volkomen onverwachts, overleden.
Twitter avatar pvdp Peter van der Ploeg Ach nee.. Thomas Blondeau overleden. Bizar. http://t.co/KwmOaZ43hC

Recentelijk reisden journalisten Iris Koppe en Joey Boink met Blondeau af naar Vlaanderen en interviewden hem daar over zijn derde en laatste roman, Het West-Vlaams versierhandboek. Van dat interview is een tien minuten durend filmpje gemaakt. Die staat op literatuurplein.

    • Roderick Nieuwenhuis