Rutte in november naar China - ‘bezoek wordt hoog tijd’

Minister-president Mark Rutte.
Minister-president Mark Rutte. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister-president Mark Rutte brengt op 15 en 16 november een bezoek aan China. Hij doet dit samen met minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Lilianne Ploumen. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) vanmiddag bekendgemaakt.

Het is de eerste keer dat de premier een bezoek brengt aan China. De reis van Rutte en Ploumen staat volgens de RVD “in het teken van goede bilaterale betrekkingen en de verdere versterking van de diplomatieke en economische banden tussen Nederland en China.”

Bezoek belangrijk voor Nederland

Volgens Juurd Eijsvoogel, diplomatiek redacteur voor NRC Handelsblad, wordt het hoog tijd dat Rutte een bezoek brengt aan China:

“China is voor Nederland een belangrijke handelspartner. Er zitten steeds meer Nederlandse bedrijven in China en China investeert flink in Nederland. Het wordt dan ook hoog tijd dat Rutte een bezoek brengt aan Peking.”

Rutte gaat nu pas vanwege andere verplichtingen en overvolle agenda’s, aldus onze correspondent in China, Oscar Garschagen:

“Rutte focuste tijdens zijn eerst ambtstermijn vooral op binnenlandse zaken, waardoor China minder aandacht kreeg. In 2012 was Rutte wel in de gelegenheid om naar China af te reizen, maar door de regeringswisseling daar lukte dat alsnog niet.

De banden tussen Nederland en China zijn verder erg goed, Nederlandse premiers hebben een uitstekende relatie met de regering in Peking. Premier Balkenende reisde diverse keren naar het land tijdens zijn ambtstermijnen.”

Rutte ontmoet tijdens zijn reis onder andere de Chinese president Xi Jinping en premier Li Keqiang. Ploumen reist een dag eerder al naar China, samen met een delegatie van het Nederlandse bedrijfsleven.

China erkent problemen mensenrechten

China heeft dinsdag erkend dat er nog altijd problemen zijn met de mensenrechtensituatie in het land. Dat schrijft persbureau Novum vanmiddag. Wel stelt de Chinese regering dat er vorderingen zijn geboekt bij de aanpak van de armoede, de hervorming van het rechtsstelsel en de bescherming van etnische minderheden. Beijing reageerde op een onderzoek van de Verenigde Naties naar de mensenrechtensituatie.