Het old boys network bemoeit zich er nog één keer mee

Morris Tabaksblat
Morris Tabaksblat

Het old boys network, het clubje invloedrijke mannen op leeftijd dat in Nederland de dienst uitmaakt, wordt geleidelijk doorbroken. Dat concludeert het clubje invloedrijke mannen op leeftijd dat tien jaar geleden onder leiding van Morris Tabaksblat bijeenkwam om het old boys network te doorbreken.

Het werk van de commissie-Tabaksblat, vernoemd naar de in 2011 overleden voormalige Unilever-topman, leidde tot de code-Tabaksblat: een flink aantal spelregels waaraan Nederlandse bedrijven zich voortaan zouden moeten houden. Bijna tien jaar nadat de commissie-Tabaksblat haar aanbevelingen voor goed ondernemingsbestuur presenteerde, kwamen de nog in leven zijnde leden van die commissie bijeen op landgoed Anderstein in Maarsbergen – het landgoed van het voormalige commissielid Frederik van Beuningen, de directeur van vermogensbeheerder Teslin.

De reünie leidde tot een brief aan het ministerie van Economische Zaken. Daarin concluderen de oud-leden van de commissie trots dat „geen enkele persoon” nog meer dan vijf commissariaten bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen bekleedt.

Het ministerie van Economische Zaken buigt zich op dit moment over de samenstelling van een nieuwe commissie die moet toezien op de naleving van de code. De oude commissie, onder leiding van KPN-president-commissaris Jos Streppel, had deze zomer haar termijn van vier jaar erop zitten. De oorspronkelijke commissie-Tabaksblat is daarom zo vrij geweest om een aantal aanbevelingen voor de nieuwe commissie op te stellen.

Zo vindt de oude commissie dat haar code -„die stamt van voor de financiële crisis” - snel moet worden aangepast, en er moet meer aandacht worden besteed aan overnamesituaties. Ook het beloningsbeleid van Nederlandse bedrijven behoeft aandacht: „Met name hoge, niet gemotiveerde bonussen, niet uit te leggen en niet te rechtvaardigen plotselinge rijkdom van bestuurders” zorgen nog steeds voor opschudding.