Particuliere belegger durft weer

De AEX staat op het hoogste punt dit jaar. Nederlandse beleggers zijn niet meer bang om risico’s te nemen, zo blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

None

Hij is terug. Na vijf jaar economische en financiële crisis heeft de vermogende particuliere belegger zijn vertrouwen hervonden. Hij steekt weer graag zijn geld in aandelen op de beurs en durft daar ook meer risico mee te nemen dan in de voorbije jaren.

Volgens onderzoeksbureau TNS Nipo, dat vandaag een onderzoek naar de kenmerken van de Nederlandse belegger publiceert, zijn er op dit moment ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders op de beurs actief. Tijdens de zogeheten internetzeepbel, rond 2000, waren dat er 2 miljoen. Tijdens de crisis van de afgelopen jaren was het aantal particuliere beleggers gezakt tot onder het miljoen.

Het optimisme van particuliere aandelenbeleggers gaat gepaard met een opmars van de beursgraadmeters in de westerse wereld. De Amsterdamse AEX-index sloot gisteren – opnieuw – met winst af en sloot met 388,28 punten op het hoogste niveau van het jaar. Vanochtend kwam daar nog een halve punt bij. De 400-puntengrens is in zicht – dat voor veel beleggers psychologisch belangrijke niveau werd voor het laatst in september 2008 doorbroken, maar dan andersom. Die maand raakten de aandelenbeurzen wereldwijd in een vrije val na het faillissement van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers – om te zakken tot onder de 200 punten in maart 2009.

De huidige herfsthausse op het Damrak wordt op gang geholpen door positief gestemde multinationals die als eerste hun cijfers over het derde kwartaal hebben gepubliceerd. AkzoNobel en Philips lieten gisteren stevig winstherstel zien.

Ook effectenhandelaar Binckbank, gericht op particuliere beleggers, neemt het herwonnen vertrouwen op de beurs waar. Het aantal aandelentransacties steeg er de afgelopen drie maanden tot 2,5 miljoen, een kwart meer dan in dezelfde periode in 2012.

„Wij houden elke maand een onderzoek naar het beleggingssentiment bij onze klanten”, zegt een woordvoerder. „In 2011 en 2012 waren de meeste beleggers pessimistisch. Sinds het begin van dit jaar zijn de beleggers opnieuw positief over de economische ontwikkeling. Men heeft weer het voornemen om meer geld te beleggen op de aandelenbeurs.”

    • Piet van de Velde