Ook intern onderzoek naar Groningse hoogleraren tandheelkunde

Foto ANP - Koen Suyk

De raad van bestuur van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) heeft besloten ook een intern onderzoek in te stellen naar vermeende belangenverstrengeling van de hoogleraren Edwin Winkel en Arie Jan van Winkelhoff, die verbonden zijn aan het Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde. Dit gebeurt na nieuwe berichtgeving vandaag in NRC Handelsblad.

Drie weken geleden gaf het UMCG de Commissie Wetenschappelijke Integriteit al opdracht mogelijke schending te onderzoeken van de wetenschappelijke integriteit door het verzwijgen van een aandelenbelang in mondspoelmiddelenfabrikant Dentaid.

Het interne onderzoek van het UMCG richt zich op aard en omvang van eventuele belangenverstrengeling van de betrokken onderzoekers, en of dit “interfereert” met hun werkzaamheden voor het UMCG. In afwachting hiervan zullen Winkel en Van Winkelhoff hun werkzaamheden blijven uitvoeren.

Hoogleraren hebben belangen in bedrijf waarvan ze een product onderzochten

Het duo publiceerde in augustus 2013 in de International Journal of Dental Hygiene een artikel waarin zij het mondspoelmiddel Halita van de firma Dentaid vergeleken met het product Meridol van fabrikant Gaba. De uitkomst was gunstig voor Halita. De auteurs verklaarden in het bijschrift geen conflicterende belangen te hebben. Maar beiden blijken belangen te hebben in Dentaid via hun bedrijven LabOral Diagnostics en LabOral International, verkopers van tests voor diagnostiek van orale infecties.

Hoogleraar Winkel liet gisteren weten van zijn oratie op 29 oktober af te zien vanwege het onderzoek door het UMCG naar zijn wetenschappelijke integriteit. Winkel werd eind vorig jaar benoemd tot hoogleraar in Groningen. Het UMCG verwacht in december met een advies te komen naar aanleiding van het onderzoek. Het wil niet vooruitlopen op de conclusies ervan.

    • Frank van Kolfschooten