Nobelprijswinnaar Herta Müller (60) in ziekenhuis door ‘ernstig gezondheidsincident’

Herta Müller in 2011 Foto ANP

De Duits-Roemeense schrijfster Herta Müller (1953), die in 2009 de Nobelprijs voor de Literatuur kreeg toegekend, is met spoed opgenomen in een Duits ziekenhuis, meldt Die Welt.

Müller moest afgelopen zondag wegens een ‘ernstig gezondheidsincident’ een lezing in Bern, aan de Hochschule der Künste, afzeggen. Volgens een woordvoerder van de Duitse uitgever Hanser Verlags, is Müller alweer aan de beterende hand.

“Ze wordt goed verzorgd en is weer op de weg terug.”

Müller heeft al haar activiteiten voor de rest van het jaar afgezegd.

Herta Müller won in 2009 de 106de Nobelprijs voor literatuur. Ze was daarmee de 9de Duitse auteur die de prijs ontvangt. Elfriede Jelinek was in 2004 de laatste Duitstalige winnaar. Müller kreeg de prijs van bijna 1 miljoen euro omdat zij volgens de Academie een auteur is die „met de concentratie van de poëzie en de vrijheid van het proza het landschap van de misdeelden schildert”.

Haar hoofdthema is dictatuur. Als lid van de Duitssprekende minderheid in Ceausescu’s Roemenië maakte ze hardhandig kennis met de communistische staatsterreur. Zo werd haar eerste verhalenbundel Niederungen (1982) gecensureerd. Door een algeheel publicatieverbod vertrok ze vijf jaar later naar Duitsland. Daar schreef ze veelgeprezen gruwelsprookjes over angst en verraad.

    • Roderick Nieuwenhuis