Nieuwe iPad Air stuk dunner - overzicht van alle nieuwe Apple-producten

Apples nieuwe iPads.
Apples nieuwe iPads. Foto Apple

Apple heeft vanavond tijdens een persconferentie in San Francisco de opvolger van de iPad 4 aangekondigd: de iPad Air. De nieuwe iPad is een stuk lichter dan zijn voorganger en heeft een nieuw ontwerp gekregen.

De iPad Air is vanaf 1 november in Nederland verkrijgbaar.

Nieuwe iPads

De iPad Air is 7,5 millimeter dik en daarmee 20 procent dunner dan de iPad 4. De nieuwe iPad beschikt over Apples nieuwste A7-processor, die onder meer ondersteuning biedt voor het draaien van 64-bits-applicaties. De iPad Air is verkrijgbaar in zilver/wit en grijs/zwart.

Twitter avatar BGR BGR New iPad Air clocks in at 7.5mm and only one pound. Starts at $499, ships Nov 1.
http://t.co/tOBBcRpfE1 http://t.co/lBby4B2Bbq

Naast de nieuwe iPad Air heeft Apple ook de iPad mini een update gegeven. De nieuwe mini heeft nu net als de grote iPad een retina-scherm (een hoge resolutie-scherm, red.) en heeft dezelfde processor als de grote iPad. De iPad mini is later in november beschikbaar.

Prijzen iPads

De iPad Air is verkrijgbaar vanaf 479 euro, de iPad mini vanaf 389 euro. In het geval van de iPad mini betekent dat een prijsverhoging van 54 euro. De eerste iPad mini kostte 335 euro. Naast de nieuwe iPads blijven de iPad 2 en originele iPad mini beschikbaar, voor respectievelijk 289 en 379 euro.

Twitter avatar BGR BGR Apple iPad lineup: $299 iPad mini, $399 iPad mini with Retina, $399 iPad 2 and $499 iPad Air
http://t.co/xgQFDJeOSm http://t.co/AvQpiRUbPX

Update voor iLife, iWork - OS X 10.9 gratis

Apple heeft zijn softwarepakketten iLife en iWork meer in lijn gebracht met iOS 7. Applicaties zoals iPhoto en iMovie hebben een nieuwe uiterlijk gekregen en Apples office-pakket, iWork, is ook geüpdatet.

Twitter avatar modmyi ModMyi.com Apple Unveils iWork 2013 and iLife 2013 http://t.co/nKUdCbgFFM http://t.co/cSwre7x937

Daarnaast is vanaf vandaag de nieuwste versie van OS X, het besturingssysteem voor de Mac, gratis te downloaden. OS X Mavericks is vooral een update onder de ‘motorkap’ en brengt daarnaast iOS-apps zoals iBooks naar de Mac.

Nieuwe MacBook Pro’s en Mac Pro’s

Naast nieuwe iPads heeft Apple ook zijn retina-MacBook Pro-lijn en de Mac Pro ververst. De retina-MacBooks hebben een nieuwe processor en verbeterde batterijduur. De Mac Pro, bedoeld voor onder andere film-, muziek- en foto-professionals, heeft een grote update gekregen.

Voorheen bestond er naast de retina-MacBook Pro-lijn ook een MacBook Pro-lijn die geen geen hoge resolutie scherm heeft. Deze is nu bijna helemaal verdwenen, alleen het instapmodel MacBook Pro 13-inch is non-retina.

Twitter avatar yokekung ♥Yokekung World♥ จัดไป MacBook Air, MacBook Pro with Retina Display http://t.co/0LX4EEindG

Cijfers

Apple heeft tijdens zijn persconferentie ook een aantal cijfers bekendgemaakt. Tijdens het openingsweekend van de iPhone 5c en 5s zijn er in totaal 9 miljoen iPhones verkocht.

Verder staan er momenteel meer dan een miljoen applicaties in Apples App Store, die sinds de opening van de App Store in 2008 samen goed waren voor in totaal 60 miljard downloads. Van de miljoen applicaties zijn er ruim 475.000 geschikt voor de iPad.

Apples event in 15 seconden:

Android heer en meester op tabletmarkt

Toen Apple in 2010 de eerste iPad uitbracht was het bedrijf verreweg het grootst op de tabletmarkt. In de beginfase had iOS - het besturingssysteem van de iPad - een marktaandeel van meer dan 80 procent.

Maar, Android-fabrikanten zaten niet stil en produceerden in de afgelopen drie jaar veel alternatieven voor de iPad. In het begin werden deze vaak negatief ontvangen. Vooral het uitblijven van goede applicaties voor de tablets was een probleem.

Inmiddels is de verhouding veranderd. Tegenwoordig heeft Android 60 procent van de markt in handen en is Apple teruggezakt naar 30 procent. Er zijn steeds meer apps die geschikt zijn voor Android-tablets en Google heeft hard gewerkt aan het uiterlijk van de software van de tablets. Een voorbeeld daarvan is de Nexus 7.

iPad blijft belangrijke tablet

Toch heeft Apple nog altijd een belangrijke positie. Er zijn nog steeds veel meer iPads dan Samsung-tablets en doordat meerdere fabrikanten gebruikmaken van het Googles besturingssysteem is het maar de vraag of het Samsung lukt om groter te worden dan Apple.

Wil je weten wat de alternatieven zijn voor de vanavond aangekondigde iPads? Bekijk dan ons overzicht van de alternatieven voor de iPad.