Mijnbouw Australië floreert dankzij China

None

China zou toch langzamer groeien? En de economie zou zich toch meer richten op consumptieve bestedingen en minder op de bouw van wolkenkrabbers en de aanleg van snelwegen en havens? Uit de productiecijfers van de Brits-Australische mijnbouwer BHP Billiton is daar weinig van te merken. Net als concurrent Rio Tinto vorige week maakte BHP Billiton bekend dat de productie en export van ijzererts, bestemd voor staalfabrieken, is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Van begin juli tot eind september haalde BHP Billiton 48,8 miljoen ton ijzererts uit de mijnen, 23 procent meer dan in dezelfde maanden vorig jaar. De geproduceerde hoeveelheid steenkool voor staalfabriekensteeg het afgelopen kwartaal eveneens: met 14 procent tot 10,2 miljoen ton. De productie van steenkool voor energiecentrales steeg licht, met 3 procent tot 19,6 miljoen ton.

Concurrent Rio Tinto produceerde in dezelfde periode een recordhoeveelheid van 68 miljoen ton ijzererts; 4 procent meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De twee dominante Australische mijnbouwers hebben beide de verwachte ijzerertsproductie voor dit jaar naar boven bijgesteld.

China meldde deze week dat de economie het afgelopen kwartaal met 7,8 procent is gegroeid, een toename van 0,3 procentpunt vergeleken met het tweede kwartaal. Economen en analisten buiten China twijfelen soms aan het waarheidsgehalte van de Chinese statistieken, maar om de productiecijfers van de beursgenoteerde Australische mijnbouwers kunnen ze moeilijk heen. Voeg daarbij dat China in september 75 miljoen ton ijzererts importeerde, ook weer een record, en er ontstaat een beeld: de Chinese groeivertraging is voorlopig voorbij.

De vraag kan gesteld worden of het opeens niet te snel te goed gaat met de Chinese economie. Vandaag zijn cijfers over huizenprijzen in China gepubliceerd. In Beijing lag de huizenprijs afgelopen maand 16 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Woningen in Shanghai werden 17 procent duurder. In de zuidelijke steden Shenzhen en Guangzhou liepen de prijzen zelfs met 20 procent op.

Dat zulke stijgingen de bouwwoede van projectontwikkelaars stimuleren is op dit moment goed nieuws voor bedrijven als Rio Tinto en BHP Billiton. Maar door zo’n forse toename heeft er veel van weg dat de Chinese autoriteiten er niet in slagen een vastgoedzeepbel onder controle te krijgen. En als die uiteenspat, zullen ze dat in de mijnen van Australië meteen voelen.

    • Melle Garschagen