Lil Wayne rapt, rockt en zingt de blues

Lil Wayne in de Ziggo Dome

Het 31-jarige hiphopfenomeen Lil Wayne uit New Orleans is een van de belangrijkste rappers van het vorige decennium. Hij maakte met zijn toenemend experimentele koers een indrukwekkende artistieke groei door en koppelde dat aan groot zakelijk succes; hij is platenbaas van megasterren als Drake en Nicki Minaj en scoorde meer singles in de Amerikaanse Top 100 dan Elvis Presley.

Drugs en een maniakale werklust waren de motor achter dat succes, en eisten de laatste jaren hun tol. Muzikaal werd Lil Wayne op zijn platen een schim van zichzelf en begin dit jaar ging het gerucht dat de rapper na diverse aanvallen in een levensgevaarlijke coma zou zijn geraakt. Zijn platenlabel ontkende; Lil Wayne zelf maakte later bekend dat hij epilepsie heeft.

Nu, in het najaar, staat op het podium van Ziggo Dome een showman die live nog steeds volledig in zijn element is. De rapper heeft een skateramp en prachtige videobeelden meegenomen naar de Ziggo Dome, en een band die precies op de juiste momenten gas geeft met een korte, felle gitaarriff, of een geweldig stuiterend ritme van de drummer.

De laat begonnen Lil Wayne en zijn band vliegen energiek door hun set heen. Stevig rockend bij I’m Goin’ In, bezield zingend bij de akoestische gitaar in How To Love, en met korte maar scherpe raps in hits als She Will, The Motto en A Milli.

Wanneer hij gierend wil uithalen, wordt het schreeuwerig, maar Lil Wayne is met zijn kermende stem live nog steeds een krachtige, indrukwekkende rapper. Soms zingt hij zachtjes, en laat hij platte teksten over strippers en genitaliën klinken als pure blues.

    • Saul van Stapele