‘Libor-schandaal kan Rabobank 1 miljard dollar kosten’

Foto ANP / Lex van Lieshout

De betrokkenheid van Rabobank in het Libor-schandaal kan de bank mogelijk bijna 1 miljard dollar gaan kosten. Dat meldt de Financial Times vanavond. De boete wordt mogelijk volgende week al uitgedeeld.

Vorig jaar werd de Rabobank, naast elf andere banken, aangeklaagd wegens fraude met de Libor-rente. De Rabobank zette deze zomer al geld opzij om de vervolging af te kopen.

Het Libor- en het Euribortarief zijn zeer invloedrijke rentevoeten die dagelijks worden vastgesteld door middel van een enquête onder de grootste banken tegen welke tarieven zij onderling denken te kunnen lenen. Het vermoeden bestaat dat bankiers bewust te lage of te hoge rentes hebben genoemd voor eigen gewin of om zich sterker voor te doen dan zij zijn. De Libor-rente is van invloed op tarieven die consumenten en bedrijven betalen voor hun leningen.

Eerder betaalde de Zwitserse bank UBS al een boete van 1,5 miljard dollar. De Royal Bank of Scotland en Barclays moesten respectievelijk 390 miljoen pond en 290 miljoen pond betalen voor het frauderen met het interbancaire rentetarief.