Kijk welke DDoS-aanvallen er nu in de wereld plaatsvinden

Kaart / Google

Google lanceerde gisteren met het Project Shield anti-hackerssoftware die websites moet beschermen tegen DDoS-aanvallen. Bij de tools zit ook een kaart die in een oogopslag duidelijk maakt welke aanvallen er live plaatsvinden in de wereld. Daaruit blijkt dat uit Nederland veel hackersaanvallen komen.

Een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) is een aanval waarbij een server bestookt wordt met (vals) internetverkeer, zodat de server tijdelijk bezwijkt of moeilijk bereikbaar wordt. De Digital Attack Map laat zien welke aanvallen er tussen landen plaatsvinden, welke hacks komen uit een land zelf en ook waarvan de herkomst onduidelijk is.

Als je met de cursor over de lijntjes beweegt, kan je precies zien hoe lang de aanval al duurt of geduurd heeft en met welke snelheid. Onder de kaart staan twaalf landen, waaronder Nederland, de VS, China, Israël, Zweden, Zuid-Korea en Brazilië waar het vaakst hackersaanvallen plaatsvinden of waar aanvallen het vaakst vandaan komen.

Daaruit blijkt dat Nederland vooral een grote bron van hackersaanvallen is, en de VS vooral slachtoffer zijn van DDoS-aanvallen. Op zich is dat ook niet zo verbazingwekkend; de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) is qua aantal aangesloten partijen en de hoeveelheid internetverkeer het op één na grootste internetknooppunt ter wereld.

Het mooie aan de kaart is dat je ook kan terugklikken in de tijd. Klik je in de timeline onderaan op een bepaalde datum dan zie je onmiddellijk welke aanvallen er op die dag waren. Zo is te zien dat er op 9 augustus een enorme hoeveelheid hackersaanverkeer was in de VS.

    • Anouk Eigenraam