Kerry: Syrische oppositie nog niet open voor onderhandelingen

John Kerry spreekt de pers toe in Londen. Foto AFP / Suzanne Plunkett

De Syrische oppositie stemt nog niet in met onderhandelingen over een nieuwe regering om de burgeroorlog te beëindigen. Dat stelt de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry vanavond.

Vandaag komen elf landen in Londen bij elkaar om de verdeeldheid in de oppositie te bespreken en te kijken hoe Assad kan worden overgehaald af te treden als president. De VS hopen de meer gematigde Syrische oppositie aan tafel te krijgen met de regering tijdens een vredesconferentie die volgende maand moet plaatsvinden in Genève. Kerry sprak vandaag met oppositieleider Ahmad al-Jarba en zei na afloop hoopvol te zijn dat de onderhandelingen volgende maand van start kunnen gaan.

Westerse diplomaten doen er alles aan om een vredesakkoord te koppelen aan het vertrek van Assad, maar de geloofwaardigheid van de Syrische oppositie heeft ernstig te leiden onder gewelddadige extremisten die het regime van Assad omver willen werpen. Daardoor heeft Assad de touwtjes steeds steviger in handen gekregen en lijkt hij steeds minder bereid om aan de onderhandelingstafel een compromis te sluiten. De jihadistische groepen vechten tegen het regime, maar eveneens tegen de meer gematigde Syrische oppositie die door het Westen wordt gesteund.

Kerry houdt vol dat het, hoewel Assad steeds steviger in het zadel komt te zitten, allerminst zeker is dat hij een plek in een nieuwe Syrische regering krijgt.

    • Marije Willems