Kamer mengt zich in Zwarte Piet-discussie

Wordt Zwarte Piet straks definitief in het Sinterklaasmuseum in Zwolle bijgezet? Een Kamerdelegatie gaat VN-onderzoekster Verene Shepherd om opheldering vragen naar aanleiding van haar uitspraken hierover.
Wordt Zwarte Piet straks definitief in het Sinterklaasmuseum in Zwolle bijgezet? Een Kamerdelegatie gaat VN-onderzoekster Verene Shepherd om opheldering vragen naar aanleiding van haar uitspraken hierover. Foto ANP / Lex van Lieshout

Een Kamerdelegatie die op bezoek is bij de Verenigde Naties in New York, gaat om opheldering vragen bij VN-functionaris Verene Shepherd. Dat meldt de NOS.

Het hoofd van de werkgroep die onderzoek doet naar Zwarte Piet, heeft vandaag in een interview met EénVandaag gezegd dat Nederland wat haar betreft moet stoppen met het Sinterklaasfeest.

Volgens Shepherd is het feest beledigend en een terugkeer naar de tijden van de slavernij. Ze riep premier Rutte op het feest af te schaffen. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg, die deel uitmaakt van de Kamerdelegatie, laat weten dat de delegatie verduidelijking wil vragen aan Shepherd. Ook willen de Kamerleden haar een toelichting geven op het Nederlandse Sinterklaasfeest. Het is onduidelijk wanneer het gesprek kan plaatsvinden.

VN onderzoeken Sinterklaasfeest

Het rapport van de VN-werkgroep over het Nederlandse Sinterklaasfeest zal september volgend jaar naar de Mensenrechtenraad van de VN worden gestuurd, schrijft EenVandaag. Het programma citeert Sheperd:

“We hopen dat het vervolgens wordt behandeld in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. We weten nog niet of dat gaat gebeuren, maar dat verzoek dienen wij in ieder geval in. De VN kan Nederland dan verzoeken om actie te ondernemen.”

Afgelopen weekend meldde NRC dat de VN onderzoek doen naar het Nederlandse Sinterklaasfeest. Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland omdat zij “informatie kregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is.

NTR bereid Sinterklaasjournaal aan te passen

In een opiniestuk in NRC schrijft ‘Hoofdpiet’ Erik van Muiswinkel vandaag dat afschaffen van het Sinterklaasfeest wat hem betreft geen optie is, maar dat het wel aangepast zou kunnen worden.

Sinterklaasorganisaties en de NTR lieten dit weekend al weten dat ze bereid zouden zijn om het uiterlijk van Zwarte Piet te transformeren. De NTR is ook bereid als de traditie verandert om het Sinterklaasjournaal aan te passen.